l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Couveusesuites

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Welkom op een van de couveusesuites in het Moeder&Kind Centrum van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Met deze folder willen wij u graag informeren over de gang van zaken tijdens uw verblijf op de couveusesuites.

       

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze aan de medewerkers van de afdeling.

       

      Wie werken er op de couveusesuites?

      • Afdelingshoofd

      • Afdelingssecretaresses

      • Artsassistenten

      • Co-assistenten(artsen in opleiding)

      • Facilitair medewerkers

      • Kinderartsen

      • Physisian assistent

      • Kinderverpleegkundigen

      • Kinderverpleegkundigen in opleiding

      • Lactatiekundigen

      • Medisch pedagogisch medewerkers

      • Medewerkers  voedingsdienst

       

      Medewerkers die u soms ontmoet zijn:

      • Fysiotherapeut

      • Logopediste

      • Orthopedagoge

      • Neonatologen

       

      De afdeling

      De afdeling heeft tien couveusesuites. Een couveusesuite is een eenpersoonskamer. Alle professionele hulpmiddelen die nodig zijn staan hier klaar. U kunt als ouder erbij zijn op deze kamer. Dat kan dag en nacht.

       

      Welke kinderen liggen  op de couveusesuite?

      • Pemature kinderen vanaf 32 weken.
      • Zieke baby`s tot zes weken oud. 

       

      Wilt u de kamer wat gezelliger maken? Neem dan bijvoorbeeld een eigen dekentje mee. U kunt ook  foto`s of tekeningen ophangen. Wij willen u vragen om wel de vloer vrij te houden. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen en het schoonmaken mogelijk te maken.

      Wilt u wat meer wat meer privacy? Sluit dan de luxaflex. Doe hem weer open als u weggaat.

       

      Binnen de afdeling is ook een familiekamer. Hier worden de maaltijden geserveerd. U kunt hier met uw bezoek gaan zitten en ook de kinderen kunnen hier onder toezicht spelen in de speelhoek. Hier kunt u voor u en uw bezoek gratis koffie, thee en ranja pakken.
       

      Rooming inn

      Bij uw baby verblijven 

      U heeft de mogelijkheid om 24 uur per dag bij uw kindje te zijn. Dat betekent dat u bij uw baby kunt verblijven, ook als u geen medische indicatie heeft. Bij uw baby verblijven is goed voor het hechtingsproces. Ook kunt u zo steeds meer deelnemen in de zorg, zodat u de verpleging steeds minder nodig zal hebben. 

       

      Moeder: 

      • U kunt als moeder bij uw pasgeboren kindje blijven en kraamzorg ontvangen. Het verblijf van een moeder tijdens de eerste 28 dagen na de geboorte noemen we ‘verblijf gezonde moeder’. 
      • ‘Verblijf gezonde moeder’ wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Maar omdat er geen medische indicatie is voor uw verblijf, wordt er wel aanspraak gemaakt op uw eigen risico. 
      • Zolang u bij ons als gezonde moeder opgenomen bent, heeft u recht op ontbijt, lunch en avondeten. U verblijft op de kamer van uw kindje. 
      • Dit verblijf is mogelijk tot 28 dagen na de geboorte. Na 28 dagen kunt u gebruik maken van ‘Rooming-inn’ 
      • Wilt u niet dat er aanspraak wordt gemaakt op uw eigen risico? Dan mag u overdag bij uw baby verblijven maar ontvangt u de kraamzorg thuis. In dat geval dient u er zelf voor te zorgen dat de kraambed-controles thuis, door de door u gekozen kraamzorgorganisatie, uitgevoerd worden. Overleg in ieder geval even met ons. 

       

      Partner: 

      • Als partner kunt u gebruik maken van ‘Rooming-inn’. 
      • Voor de nacht kunt u, indien uw kindje stabiel is, op het opklapbed slapen als tweede persoon. Wanneer uw kindje extra zorg nodig heeft, kan er op de comfortstoel in de ligstand geslapen worden. 

       

      ‘Rooming inn’ houdt in bij uw kind verblijven gedurende het gehele verblijf. Voor het douchen en wassen kunt u gebruik maken van één van de twee aanwezige douches/toiletruimtes op de couveuseafdeling

       

      Verzorging van uw kindje

      U mag uw pasgeboren baby zoveel mogelijk zelf verzorgen, als de situatie van u en uw kindje dit toelaten.Waar nodig kunt u van ons altijd ondersteuning blijven verwachten. Per dag begeleiden meerdere verpleegkundigen u bij de verzorging van uw kindje. Samen met de verpleegkundige bespreekt u in hoeverre u deelneemt in de zorg. Per dag wordt in overleg de zorg met u bepaald. U kunt uw wensen kenbaar maken, waarmee wij dan proberen zoveel mogelijk rekening te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw kindje wassen, zodra uw conditie en dat van uw kindje het toelaten. Wij zullen u hierbij helpen totdat u aangeeft het zelf te kunnen en willen doen.

       

      Eigen kleertjes
      Ligt uw kindje in de couveuse? Dan mag uw kindje een rompertje aan zodra de conditie dit toelaat. Uw kindje mag zodra het in de wieg ligt eigen kleertjes aan. Wij verzoeken u om de kleertjes wel vooraf te wassen.

       

      Knuffels
      Ieder kindje mag een eigen gewassen knuffeltje in de wieg of couveuse.
       

      Geurdoekjes
      U kunt een eigen gekleurd doekje of een spuugdoekje van ons gedurende langere tijd bij u dragen. Deze kan dan in de couveuse of in de wieg, bij het gezicht van uw kindje gelegd worden. Op deze manier blijft uw kindje uw vertrouwde geur ruiken.

       

      Flesvoeding
      Geeft u flesvoeding? Dan raden wij u aan om uw kindje al tijdens de opname aan een eigen speen en fles te laten wennen.

       

      Ontwikkelingsgerichte zorg

      Meestal wordt een kindje op tijd geboren. Maar wat als uw kindje te vroeg geboren is of om een andere reden op de couveusesuite moet verblijven? Uw kindje maakt dan een andere start door. De hechting met uw kindje verloopt anders dan normaal gesproken.

       

      Soms is het niet mogelijk om uw kindje direct na de geboorte op uw buik te leggen. Het kan nodig zijn dat uw kindje in een couveuse komt te liggen en er vaak handelingen worden uitgevoerd die niet prettig zijn voor uw kindje. Denk hierbij aan onderzoeken of bloedprikken.

       

      Wij passen zoveel mogelijk de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg toe. Dat houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van uw kindje. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Deze zorg bevordert de relatie tussen ouder en kind, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat.


      Het verblijf op de couveusesuites brengt onvermijdelijk stress met zich mee.Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen minder goed prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen verwerken. De stress zoveel mogelijk wegwerken helpt bij de neurologische ontwikkeling en het genezingsproces van het kindje. Hieronder valt bijvoorbeeld licht en geluidsreductie op de suite, maar ook het geven van troost en pijnstilling en het ondersteunen en bevorderen van de begrensde ronde houding. In de baarmoeder was de houding van uw kindje steeds ‘rond’. Dit proberen wij in de verzorging ook te laten terugkomen door uw kindje ‘rond’ vast te houden.

       

      Als uw kindje te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kunt u het beste doen door uw hand op de rug of de buik van uw kindje te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid.

      De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig. Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan uw kindje juist geïrriteerd en opgewonden raken. Ook praten met uw kindje is hierbij belangrijk. Uw kindje herkent uw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust.
       

      Kangoeroeën

      Kangoeroeën betekent (bloot) huid-op-huid contact. Dit contact zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen ouder en kind. Kangoeroeën bevordert ook het hechtingsproces. Hoe dichter het mondje bij de tepel ligt, hoe eerder uw kindje ook uitgenodigd zal worden om contact te maken met de borst. Dit is weer bevorderlijk voor de borstvoeding. De tijdsduur van het kangoeroeën kan variëren van een uur tot enkele uren. Hoe meer hoe beter. Wij hanteren hiervoor geen maximum tijd, zolang het maar comfortabel is voor u en uw kindje.Tijdens het kangoeroeën is het belangrijk om op uw kindje te blijven letten.

       

      Video Interactie Begeleiding

      Aan onze afdeling zijn zorgverleners verbonden die ‘Video Interactie Begeleidingtoepassen bij kinderen. Door onderzoek met video wordt het mogelijk om beeld voor beeld te bekijken en te zien wat er gebeurt in het contact tussen ouder en kind, zodat.u.de lichaamstaal van uw kindje nog beter zult begrijpen. Direct na de geboorte geven baby`s namelijk door middel van verschillende houdingen en bewegingen aan wat zij wel en niet prettig vinden. Dit noemen we de lichaamstaal van de baby. Ouders reageren intuïtief en sterk op deze signalen.

       

      Webcam

      Op iedere kamer is een webcam aanwezig, zodat het mogelijk is uw kindje ook thuis te zien. Dit is mogelijk via een beveiligde verbinding via internet. De verpleging logt in en u krijgt dan een activatie via de mail. U geeft u mail adres en mobiele nummer hiervoor.

       

      Voorzieningen voor ouders

      Geboorteaangifte in het St Jansdal
      Na de geboorte van uw kindje, dient er binnen drie dagen aangifte te worden gedaan in de gemeente waar de geboorte heeft  plaatsgevonden.

      Dit kan u digitaal doen.
       

      Mobiele telefoons en Wi-Fi
      In ziekenhuis St Jansdal kun u gebruik maken van gratis Wi-Fi. Op de couveusesuites van het Moeder&Kind Centrum moeten mobiele telefoons uitgeschakeld worden, omdat dit storing kan geven op de medische apparatuur. U kunt wel uw telefoon op de vliegtuigmodus zetten om bijvoorbeeld foto’s te maken en Whatsapp te gebruiken. Het is mogelijk om een laptop op de suite te gebruiken. Op de familiekamer mag er met de mobiele telefoon weer gebeld worden.

      In de familiekamer zijn er drie oplaadpunten voor uw  mobiele telefoon, waarvan u kosteloos gebruik kunt maken. Door middel van een sleutel kunt het kastje afsluiten.
       

      Telefoon
      Iedere couveusesuite is voorzien van een vaste telefoon. Ouders kunnen gratis door heel Nederland bellen. Ook kunt u zelf gebeld worden op dit toestel. Het nummer van het toestel kunt u vinden op een kaartje dat in de kast bij de telefoon ligt. Wanneer er bezoek komt, kunt u het beste met hen afspreken dat zij u op de suite bellen, zodat u de toegangsdeur naar de couveusesuites kunt openen.

       

      Maaltijden
      Moeder en partner kunnen gebruik maken van de maaltijden. Voor een van de twee vraagt het ziekenhuis een vergoeding. Indien u geen gebruik maakt van de rooming inn zoals boven beschreven, komen de kosten van de maaltijden van beide ouders voor eigen rekening. De maaltijden zullen worden klaargezet op een afgesproken tijdstip in de familiekamer. U kunt ook zelf voor uw maaltijden (laten) zorgen en deze in  de familiekamer nuttigen. In de familiekamer kunt u ook gratis koffie en thee en ranja nemen. U kunt ook gebruik maken van de mogelijkheden van roomservice. Voor informatie over roomservice kunt u terecht bij de medewerker van de voedingsdienst.

       

      Er is een winkeltje in het hoofdgebouw van het ziekenhuis. In dit winkeltje kunt u onder andere terecht voor wat te lezen, een maaltijd of iets lekkers.
       

      Parkeerkaart

      Dagparkeerkaart
      U kunt een parkeerbadge huren bij de receptie in de centrale hal als u een hele dag de parkeerplaats op en af wilt kunnen rijden. Deze badge kost € 4,00 per dag*. De kosten voor

      de kaart worden per eenmalige machtiging van uw rekening afgeschreven.
       

      Parkeerkaart langdurig verblijf
      U kunt een parkeerbadge voor langdurig verblijf huren bij de receptie als u tijdens een langdurig verblijf of meermaals bezoek gebruik wilt maken van de parkeerplaats. Hiervoor betaalt u voor de eerste vijf dagen € 4,00 per dag* en daarna € 2,50 per dag*. De kosten voor de kaart worden per eenmalige machtiging van uw rekening afgeschreven.

       

      * prijswijzigingen voorbehouden. Kijk voor actuele prijzen opwww.stjansdal.nl
       

      Roken
      De overheid heeft roken in openbare gebouwen verboden. Ook in ziekenhuis St Jansdal mag alleen in de daarvoor bestemde ruimtes gerookt worden. Dit staat aangegeven door middel van bordjes, die buiten bij de hoofdingang geplaatst  zijn.

       

      Kolven
      Zolang uw kindje op de couveusesuite verblijft en borstvoeding krijgt, is het mogelijk dat uw kindje niet iedere voeding aan de borst kan drinken. U kunt in dat geval de moedermelk afkolven om zo de voeding op gang te houden.Wij zullen u hierover uitleg geven en de eerste keren ook helpen indien gewenst. Meer informatie kunt u lezen in de folder over kolven en borstvoeding. Wilt u na het kolven het apparaat weer terugzetten op de gang en reinigen met een blauw doekje? Zodat een volgende moeder deze ook weer kan gebruiken.

       

      Huren elektrische kolf
      Het  dichtstbijzijnde  uitleenpunt voor het huren van een kolf is Medipoint aan de Wethouder Jansenlaan 92-94 in Harderwijk, telefoonnummer: 0229-753102. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u via hetziekenhuis een kolf huren. Het bijpassende kolfsetje moet aangeschaft worden en is ook bij ons verkrijgbaar. Wanneer u lid bent van Icare en De Kraamvogel is de eerste week huur gratis. Informeer voor de actuele prijzen bij desbetreffende instanties.
       

      Bezoek

      Ouders zien wij niet als bezoek, maar als partners in de zorg en zijn altijd welkom. U ontvangt van ons één of twee badges waarmee u toegang heeft tot de afdeling. De badges blijven eigendom van het ziekenhuis. Bij verlies of het niet inleveren van de badges bij ontslag, zult u de waarde van 20 euro moeten vergoeden.U vult hiervoor een registratieformulier in. Wij vragen u de hygiëne in acht te nemen door iedere keer als u binnenkomt op de afdeling uw sieraden om vingers en polsen af te doen en uw handen te wassen en desinfecteren. Wilt u aan ons doorgeven als een van u zich niet lekker voelt (bijvoorbeeld door een flinke verkoudheid met hoesten en koortslip), zodat wij samen met u naar eventuele maatregelen kunnen kijken ter bescherming van uw kindje?

       

      Broertjes en zusjes zijn, net als de ouders, ook altijd welkom. Het is alleen niet mogelijk dat zij blijven slapen. Broertjes en zusjes vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouders  of verzorgers.Wij willen u wel vragen ervoor te zorgen dat uw kinderen geen overlast veroorzaken op de afdeling. Met een begeleider mogen broertjes en zusjes gezellig spelen in de speelhoek van de familiekamer. Als u of uw kinderen in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met een kinderziekte, wilt u dan voor het bezoek eerst overleggen met de verpleegkundige?
       

      Overig bezoek

      Overig bezoek is altijd  welkom. Wij vragen het bezoek ook de hygiëne in acht te nemen door op de afdeling sieraden om vingers en polsen af te doen en handen te wassen en desinfecteren. Dit is mogelijk bij de ingang.

       

      Kindere n onde r d e 1 3 jaa r worde n helaa s nie t toegelate n op de couveusesuites . Dit in verband met mogelijk infectiegevaar. Ook bezoekers die zich niet lekker voelen, door bijvoorbeeld een flinke verkoudheid met hoesten of koortslip, zien wij liever niet op de couveusesuites. U kunt bij twijfel altijd even overleggen met de verpleegkundige.

       

      Uw bezoek mag meewerken in de zorg als u dat zou willen. Wij geven u hierbij graag wel enkele adviezen in het kader van de ontwikkelingsgerichte zorg:

      • De eerste week kunt u beter eerst zelf de verzorging uitvoeren.
      • Het is beter om uw kindje niet van hand tot hand te laten gaan in verband met de onrust en stress die dit kan geven voor uw kindje.
      • Wij adviseren om het bezoek enigszins te regelen, zodat er niet teveel bezoek op de kamer tegelijk aanwezig is.

      U mag ook altijd gebruik maken van de familiekamer. Uw kindje dient wel op de couveusesuite te blijven.

       

      Wij willen u vragen om uw eigen bezoek op de afdeling binnen te laten, zodat:

      • U geen ongewenst bezoek zal ontvangen.

      • Wij onze werkzaamheden niet te hoeven onderbreken voor de deurbel.

       

      Eerste verantwoordelijke verpleegkundige

      Gedurende de opname is een vaste verpleegkundige uw aanspreekpunt en eerste verantwoordelijke voor u en uw kindje. Zij zal ook wekelijks de voortgang met u bespreken. Meestal is dit de verpleegkundige die uw kindje heeft opgenomen. Het kan zijn dat door vrije dagen en/of vakanties een tweede of derde verpleegkundige ingeschakeld moet worden.

      U zult hiervan dan op de hoogte worden gebracht. Wij streven ernaar zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige voor dezelfde baby te laten zorgen.

       

      Vragen

      U mag de afdeling altijd (ook s nachts) bellen om te vragen hoe het met uw kindje gaat. Wilt u informatie over het gewicht van uw kindje of over afspraken die tijdens de visite zijn gemaakt? Dan adviseren wij u om te bellen na 11.45 uur. De avondverpleegkundige is tot 23.30 uur op de afdeling. De nachtverpleegkundige tot 7.30 uur. Wilt u hen iets vragen? Dan kunt u het beste voor die tijd bellen.

       

      Artsenvisite

      Uw kindje is onder behandeling van een kinderarts. De kinderarts houdt dagelijks een artsenvisite. Tijdens deze visite kunnen er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld voedingen en onderzoeken. De verpleegkundige neemt met u door wat er besproken is tijdens de visite.

      Iedere dinsdag- en vrijdagmorgen doet de kinderarts, samen met de verpleegkundige, de visite bij uw kindje op de suite. Hierbij mag u uiteraard aanwezig zijn. Indien u hiervan gebruik wilt maken, maar niet inroomt, dan verzoeken wij u om tussen 10.00 uur en 12.00 uur aanwezig te zijn. Wilt u op een ander moment de kinderarts spreken? Dan kunt u dit overleggen met de verpleegkundige die op dat moment voor uw baby zorgt.


      Ligt uw kindje langer dan een week op de afdeling? Dan heeft u standaard een wekelijks gesprek met de kinderarts. De afdelingsarts komt, als dat nodig is, na de visite bij u langs om het een en ander uit te leggen en toe te lichten.

       

      Recht op inzage

      Als ouders/verzorgers hebt u te allen tijde recht op inzage in het verpleegkundig en medisch dossier. U kunt hiervoor een afspraak maken met de betreffende arts of verpleegkundige.

       

      Onderzoek/behandeling

      De afdelingsarts kan bij de dagelijkse visite een aantal zaken afspreken, aan de hand van de verpleegkundige rapportage en uw en hun observaties. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om bloed bij uw kindje af te nemen voor onderzoek of om urine te laten onderzoeken. Wij streven ernaar u als ouders altijd op de hoogte te brengen voordat uw kindje de onderzoeken moet ondergaan. Zo kunt u bij de onderzoeken aanwezig zijn om uw kindje te troosten.

      Er kunnen echter uitzonderlijke situaties zijn, waarbij acuut gehandeld moet worden en waarbij de ouders vooraf niet op tijd ingelicht kunnen worden. Wij vragen hiervoor uw begrip.

       

      Grote onderzoeken worden aan de ouders doorgegeven door de arts, eventueel telefonisch. U mag er altijd bij zijn om uw kindje te troosten. Wij moeten dit vooraf wel doorgeven aan de afdeling waar het onderzoek zal plaatsvinden.

       

      Daarom stellen wij het op prijs als u dit van tevoren aan ons doorgeeft.

       

      De neonatale screening wordt 72 uur na de geboorte gedaan, mits u hiervoor toestemming geeft. Dit onderzoek is beter bekend als de hielprik. Als de uitslag van dit onderzoek

      goed is, hoort u hier niets meer over. Is de uitslag afwijkend, dubieus of is er te weinig materiaal afgenomen, dan krijgt u hierover binnen twee weken bericht. U krijgt de envelop na het prikken als bewijs mee. Deze moet u drie maanden bewaren.

       

      De orthopedagoog

      Als u zich zorgen maakt over het verloop en de eventuele gevolgen voor uw pasgeboren baby, kunt u gespannen, angstig en verdrietig zijn. Voor hulp bij het verwerken van deze emoties, kunt u terecht bij de orthopedagoog. Zij kan ook advies geven in zaken als gezinshulp, werk en andere problemen waar u tegenaan loopt gedurende de opname van uw kindje op de couveusesuite. U kunt aan de behandeld arts of verpleegkundige vragen of de orthopedagoog contact met u wil opnemen voor een gesprek, zodat u samen kunt zoeken naar een oplossing.

       

      Pijnstilling door middel van sucrose

      Op de afdeling gebruiken wij sucrose als pijnstilling voor kleine of vervelende onderzoeken, zoals bloedprikken. Het zorgt ervoor dat de pijnprikkel minder doorkomt in het pijncentrum van de hersenen. Sucrose is een drankje dat in de wangzak gedruppeld wordt of leeggezogen wordt door het kindje zelf. Sucrose wordt ongeveer twee minuten voor de ingreep gegeven. Een troostende hand en lieve woordjes blijven daarbij belangrijk.
       

      Ouderlijk gezag

      Bij minderjarigen is aandacht nodig voor de vraag wie het gezag heeft over het kind. Dit is van belang voor de zeggenschap bij diagnostiek, behandeling, bij het verstrekken van informatie en bij bezoek. Ziekenhuis St Jansdal gaat er vanuit dat beide ouders het gezag hebben over het kind. Is dit niet het geval, wilt u dit dan doorgeven aan de verpleegkundige bij de opname van uw kindje?

       

      Wat als moeder nog op de kraamsuite ligt?

      Als u zelf nog op de kraamsuite bent opgenomen, betekent dit dat de verpleegkundige van de kraamsuites de nodige controles bij u zal blijven uitvoeren totdat dit niet meer nodig is. U spreekt met de verpleging van de kraamsuites af wanneer u daar aanwezig bent voor bijvoorbeeld controles of gesprekken. Douchen, wassen en eten gebeurt ook op de kraamsuite. Indien gewenst kan uw partner bij uw kindje inroomen. Wanneer er voor u geen medische reden meer is om opgenomen te blijven, heeft u de volgende mogelijkheden:

      • Bij uw kindje op de couveusesuite blijven.

      U mag als moeder dag en nacht op de suite bij uw kindje verblijven. De verpleegkundige van het ziekenhuis zal de nodige controles bij de moeder blijven uitvoeren t/m de achtste dag.

      • Naar huis gaan en vanuit huis uw kindje op de couveusesuite bezoeken. U ontvangt dan thuis de kraamzorg van de kraamzorginstelling waar u zich voor de bevalling aangemeld heeft en de nazorg van uw eigen verloskundige. U blijft 24 uur per dag van harte welkom op de couveusesuites.

       

      Vervoer van de kraamsuites naar couveusesuites
      Zolang u vanwege extra medische zorg nog op de kraamsuite ligt, verzorgen de verpleegkundigen van de kraamafdeling uw vervoer van de kraamsuites naar de couveusesuite en terug. U mag 24 uur per dag naar uw kindje toe, mits uw eigen situatie dit toestaat.
       

      Keizersnede
      Als de moeder een keizersnede heeft gehad, verblijft zij de eerste dagen na de keizersnede nog in de kraamsuite. Het blijft echter wel mogelijk om 24 uur per dag naar uw kindje toe te gaan. De tweede of derde dag na de keizersnede mag de moeder gebruik gaan maken van de rooming inn of naar huis. Indien u gebruik maakt van de rooming inn, worden de controles nog tot en met de achtste dag door het ziekenhuis gedaan. Thuis zullen de controles door uw eigen verloskundige en kraamhulp gedaan worden, zoals hierboven beschreven.

       

      Onze huisregels nog even op een rijtje

      • Vanwege de kwetsbaarheid van de kinderen is hygiëne van groot belang. Wij vragen u en uw bezoek daarom de hygiëne in acht te nemen door bij binnenkomst op de afdeling sieraden om vingers en polsen af te doen en handen te wassen en desinfecteren. Het bezoek mag de jas aan de kapstok in de gang hangen.Wij adviseren u om geen kostbare spullen in de gang achter te laten.
      • Wilt u alleen uw eigen bezoek naar binnen laten?
      • Bezoek dat zich niet lekker voelt is helaas niet welkom in verband met infectiegevaar voor uw kindje.
      • Kinderen (uitgezonderd broertjes en zusjes) onder de 13 jaar zijn helaas ook niet welkom op de afdeling.
      • U bent zelf verantwoordelijk voor de zorg van broertjes en zusjes.
      • Broertjes en zusjes en andere kinderen onder de 13 jaar mogen niet zonder toezicht in de familiekamer achterblijven.
      • Wij verzoeken u de familiekamer na gebruik weer netjes achter te laten.
      • Wilt u ervoor zorgen dat de couveusesuite opgeruimd is en de vloer leeg? Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen en om onze facilitair medewerker de ruimte te geven uw kamer schoon te maken.
      • Afval kunt u deponeren in de afvalemmer. Is deze vol? Dan kunt u eventueel een schone zak uit het laatje van de commode pakken om deze te vervangen.
      • In de suite mag u wel drinken en versnaperingen eten. Het eten van de broodmaaltijd en warme maaltijden is echter alleen toegestaan in de familiekamer. Uitzonderingen kunnen in overleg natuurlijk altijd gemaakt worden.
      • U kunt zelf meegebracht eten of drinken in de koelkast op de familiekamer bewaren.
      • Wilt u op de meegebrachte etenswaren uw naam en datum noteren en attent zijn op de vervaldatum? Wilt u bij ontslag van uw kindje de etenswaren ook weer meenemen of opruimen?
      • Beide ouders kunnen blijven slapen. Dat kan in het opklapbed (indien u kindje stabiel is) of in de comfortstoel. U zult van ons hiervoor extra beddengoed krijgen.
      • Broertjes en zusjes mogen niet blijven slapen.
      • Als u blijft slapen, wordt het op prijs gesteld als uw gepaste nachtkleding draagt.
      • Wij verzoeken u in gepaste kleding over de afdeling naar de douche of het toilet te lopen.
      • Als u graag contact heeft met andere ouders, kan dit plaatsvinden in de familiekamer. De couveusesuite is bedoeld voor de privacy van u en uw kindje.
      • Wij adviseren u om geen persoonlijke bezittingen in de familiekamer achter te laten.
      • De bank in de familiekamer dient niet als slaapgelegenheid.
      • U kunt in de familiekamer gebruik maken van uw eigen mobiele telefoon.
      • Wilt u uw mobiele telefoon in de couveusesuite uitzetten of op de vliegtuigmodus?
      • Bloemen zijn op de couveusesuite niet toegestaan.

       

      Ontslag

      Zodra de arts het medisch verantwoord acht, mag uw kindje naar huis. Uw baby moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden  voldoen:

      • Uw kindje is in een goede en stabiele conditie.

      • Uw kindje neemt regelmatig in gewicht toe.
      • Uw kindje drinkt dagelijks goed en voldoende voeding via borst of speen.

       

      Voor het ontslag onderzoekt de kinderarts uw baby. Hierbij worden zonodig ook bloed en urine onderzocht. De arts vertelt u een paar dagen voor ontslag wanneer uw kindje  naar huis mag. Op de dag van ontslag kunt u uw kindje op het afgesproken tijdstip ophalen en mee naar huis nemen.
       

      Voorbereiding op ontslag
      Voordat u en uw kindje naar huis gaan, houdt de verpleegkundige een ontslaggesprek met u. Tijdens het gesprek bespreekt de verpleegkundige kort het verblijf van uw kindje op de couveuseafdeling.

      Ook vragen wij u op www.stjansdal.nl/vragenlijst uw mening te geven. Deze enquête is voor ons erg belangrijk. Van uw ervaring kunnen wij leren en indien nodig onze zorg verbeteren. Ook krijgt u adviezen voor de verzorging van uw kindje thuis. Er wordt zonodig  een afspraak gemaakt voor controlebezoek aan de kinderarts op de polikliniek.

       

      Drie dagen na ontslag van uw kindje uit het ziekenhuis, wordt u in principe gebeld door een verpleegkundige. De verpleegkundige vraagt aan u of alles goed gaat en of er nog vragen zijn met betrekking tot de zorg van uw kindje. Ook kunt u dan nog vragen stellen aan de verpleegkundige.

       

      Bij problemen mag u, tot het eerste polikliniekbezoek, altijd contact opnemen met de couveuseafdeling. De verpleegkundige zal aan de hand van uw verhaal advies geven over wat te doen. Dit kan variëren van een bezoek aan de huisarts  tot vervroegde controle bij de kinderarts. Na het eerste polikliniekbezoek, kunt u bij vragen contact opnemen met uw huisarts of het consultatiebureau.
       

      Wijkverpleegkundige
      De afdeling brengt de thuiszorg op de hoogte van het ontslag van uw kindje door middel van een overdracht. Indien u hier bezwaren tegen heeft, kunt u dit bij ons aangeven. De wijkverpleegkundige komt binnen veertien dagen bij u thuis op bezoek. De gehoortest wordt door het consultatiebureau afgenomen na ontslag uit het ziekenhuis. Dit alleen als dit nog niet gedaan is.

      Een klacht

      Het kan gebeuren dat u over bepaalde onderdelen van de behandeling van uw kindje of verblijf in het Moeder&Kind Centrum niet tevreden bent. Wij adviseren u om een klacht direct te bespreken met de betreffende medewerker of arts van de afdeling. De betreffende zorgverlener zal zeker bereid zijn om met u te praten en samen met u tot een bevredigende oplossing te komen. Een klacht kan gaan over medische zaken of verpleegkundige verzorging, maar ook hotelmatige of bouwkundige aspecten kunnen klachten veroorzaken.

      Een gesprek neemt vaak al veel ongenoegen weg. Lost dit gesprek uw problemen niet op, dan kunt u zich wenden tot de klachtenfunctionaris of de klachtencommissie. Zie hiervoor www.stjansdal.nl.
       

      Vereniging voor ouders van couveusekinderen

      Als u de behoefte heeft om te praten met ouders van andere couveusekinderen, kunt u contact opnemen met de vereniging van ouders van couveusekinderen. Deze organisatie geeft ook informatie over tal van onderwerpen. U kunt een kijkje nemen op de website: www.couveuseouders.nl. De vereniging is telefonisch bereikbaar via 070- 3862535.

       

      Borstvoeding natuurlijk

      Vereniging borstvoeding natuurlijk is er voor moeders die graag borstvoeding willen geven, maar hierover vragen hebben, informatie zoeken of een steuntje in de rug nodig hebben. Informatie kunt u terugvinden op: www.borstvoedingnatuurlijk.nl.

       

      Meer informatie

      Ki jk ook eens op www.zorgdiebevalt.nl voor informatie, filmjes en foto's over ons Moeder&KindCentrum.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025