Dieetadviezen voor patiënten met een colostoma
Een colostoma is een kunstmatige uitgang (stoma) van de dikke darm (colon).
Na het aanleggen van een colostoma zijn er eigenlijk geen noodzakelijke dieetbeperkingen.
Het is belangrijk om spoedig tot een normaal voedingspatroon te komen.
De voeding die u gebruikt kan wel invloed hebben op de vastheid van de ontlasting of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting.
Vastheid van de ontlasting
Om te zorgen dat uw ontlasting de juiste vastheid (=consistentie) heeft, spelen vocht en voedingsvezels een belangrijke rol.
-
Gebruik voldoende vocht; dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter vocht verdeeld over de dag. Deze hoeveelheid komt overeen met de inhoud van 12 tot 16 kopjes. Onder vocht wordt niet alleen koffie, thee of water verstaan, maar ook melk, soep, vla, fruit en vruchtensap.
-
Gebruik voldoende voedingsvezels; voedingsvezels stimuleren de peristaltiek (=beweging) van de darmen. Voedingsvezels hebben ook de eigenschap om water op te nemen en vast te houden waardoor de ontlasting een goede consistentie krijgt.
Voedingsvezels komen voor in plantaardige producten zoals:
Volkorenbrood, roggebrood, fruit, groente, rauwkost, aardappelen, peulvruchten en zilvervliesrijst.
Gasvorming, geurvorming en verkleuringvan de ontlasting
Gas- en geurvorming zijn niet helemaal te voorkomen. Het is een normaal gevolg van de spijsvertering.
Het gebruik van de hieronder vermelde producten hoeft u niet te vermijden, maar houdt er rekening mee dat het mogelijk is dat gasvorming, geurvorming en/of verkleuring optreedt.
De mate waarin dit gebeurt kan per persoon verschillen.
Voedingsmiddelen die aanleiding kunnen geven tot gasvorming zijn:
-
Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooienkool
-
Spruiten
-
Prei
-
Paprika
-
Uien en knoflook
-
Peulvruchten, zoals bruine bonen, erwten, linzen
-
Koolzuurhoudende dranken en bier
De lucht die vaak ongemerkt wordt ingeslikt tijdens het eten komt voor een deel in het stomazakje terecht.
Het is van belang om rustig te eten, zodat er minder kans is op het inslikken van lucht. Ook bij het kauwen van kauwgom en bij het roken wordt vaak ongemerkt lucht ingeslikt.
Voedingsmiddelen die extra geurvorming kunnen veroorzaken zijn:
-
Koolsoorten, vooral als ze lang gekookt zijn
-
Prei
-
Uien en knoflook
-
Peulvruchten
-
Vis
-
Eieren
-
Vitamine B-tabletten
Voedingsmiddelen die verkleuring van de ontlasting kunnen veroorzaken zijn:
-
Spinazie, boerenkool (donkere ontlasting)
-
Bietjes (rode ontlasting)
-
IJzerpreparaten (donkere ontlasting)
Gewicht
Extreme schommelingen in het gewicht kunnen op den duur problemen geven met de stoma en de verzorging ervan. Zorg daarom dat uw gewicht ongeveer gelijk blijft.
Enkele algemene richtlijnen
1. Eet langzaam en kauw het eten goed.
2. Breng regelmaat in uw eetgewoonten.
3. Gebruik niet te grote porties, zodat de darmen niet overbelast worden; beter zes kleine
maaltijden dan drie grote maaltijden.
4. Vermijd opwinding en haast, zeker tijdens het eten.
5. Vermijd de voedingsmiddelen waarvan u uit ervaring weet dat ze niet goed verdragen
worden.
6. Zorg dat uw gewicht ongeveer gelijk blijft.
Meer informatie
Nederlandse Stomavereniging:
Telefoon: (030) 6343910
Vragen?
Ziekenhuis St Jansdal
Afdeling Diëtetiek
Telefoon: (0341) 463720
Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 - 09.00 uur en 13.15 - 14.15 uur.
E-mail:dietetiek@stjansdal.nl