l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Coblatie onder lokaal anesthesie, KNO

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uitleg en behandeling

      Coblatie is een behandelingstechniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor zal het makkelijker worden om door de neus te ademen. Deze techniek kan onder lokale verdoving en in narcose toegepast worden. Deze uitleg gaat over de toepassing onder lokale verdoving.

       

      Behandeling

      Op het afgesproken moment kunt u zich melden bij de dagbehandeling. U krijgt een opnamegesprek met de verpleegkundige. De KNO-arts zal komen om uw neus eerst te verdoven met behulp van een verdovingsstof in poedervorm. Dit wordt op wattenstokjes in uw neus aangebracht, precies op de plaatsen waar de zenuwen de neus in komen. De verdovingsstof is cocaïne. De dosering van de cocaïne is genoeg om de neus te verdoven en zal in de regel geen bijwerkingen geven.

      De wattenstokjes moeten 20 tot 30 minuten blijven zitten zodat de verdoving kan inwerken. U wordt naar de poliklinische operatiekamer gebracht. Daar verwijdert de KNO-arts de stokjes. U neemt plaats op de behandeltafel. De KNO-arts verhit met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus zal optreden. Deze verhitting vindt plaats door middel van radiofrequente energie en is niet schadelijk. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten en is niet of nauwelijks pijnlijk. U mag een uur vóór de ingreep 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen innemen.

       

      Na de behandeling

      U blijft gedurende 1,5 tot 2 uur op de dagbehandeling ter observatie terwijl de verdovingseffecten, met name van de cocaïne, uitwerken.

       

      Naar huis

      Na de coblatiebehandeling verliest u altijd wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken. U heeft al de instructie gekregen om na de operatie uw neus te gaan spoelen. Het makkelijkst is het om de neus te spoelen met behulp van een neusdouche die u het beste voor de ingreep al in huis heeft gehaald. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Het is verstandig om de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

       

      Medicatie

      Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, zal de KNO-arts met u bespreken of u daarmee moet doorgaan.

       

      Pijn na de behandeling

      De pijn na de behandeling valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol genoeg om de pijn te bestrijden. U mag 4x 1000 mg (= 2 tabletten van 500 mg per keer) per dag innemen. Blijft u pijn houden, dan mag u daarnaast nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Zowel paracetamol als ibuprofen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. U kunt pijnstillers het beste regelmatig innemen. Zo bouwt u een spiegel op in uw bloed.

       

      Neusspoelen

      Tot aan de controle afspraak op de polikliniek wordt u geadviseerd om 2-3x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert de genezing. Deze korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de behandeling niet goed is gelukt. Deze genezing heeft echter tijd nodig, meestal ongeveer twee maanden.

       

      Resultaat

      De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer acht weken pas goed te beoordelen.

       

      Mogelijke complicaties

      Nabloeding

      Blijft u bloed uit uw neus verliezen, ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan kan het zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen. Neem in dat geval contact op met het ziekenhuis. U kunt contact opnemen met de polikliniek KNO (0341-463566), na 17.00 uur kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis (0341-463911) bellen.

       

      Infectie

      Bij iedere operatie kan een infectie optreden. Als u een infectie heeft, merkt u dit aan:

      • Pus uit de neus
      • Koorts
      • Kloppende pijn.

      Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

       

      Controle

      Als u naar huis gaat, wordt er een controle afspraak ingepland voor over acht weken.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024