l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Chronische migraine, behandeling met botulinetoxine

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U heeft chronische migraine. Daarvoor bent u onder behandeling in het St Jansdal ziekenhuis. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling en leest u wat u kunt verwachten.

       

      Wat is chronische migraine?

      Chronische migraine betekent dat u tenminste drie maanden, meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn heeft waarvan tenminste acht dagen per maand migraine.

       

      Hoe kunnen we u behandelen?

      Behandeling met medicatie om migraineaanvallen te voorkomen heeft niet of onvoldoende geholpen. In dat geval kan een behandeling met botulinetoxine (ook wel botox genoemd) een goed alternatief zijn. Er zijn meerdere merken met deze medicatie, in het St Jansdal maken we gebruik van Xeomin. Er is geen verschil in het effect dat de medicatie van de verschillende merken heeft.

       

      Hoe werkt botulinetoxine?

      We nemen aan dat botulinetoxine pijnsignalen blokkeert. Daardoor kunnen de symptomen van de migraine minder worden. Botulinetoxine A is een natuurlijk eiwit dat door de bacterie Clostridium Botulinum wordt geproduceerd. Dit eiwit is het deel van de medicatie dat werkt en kan helpen tegen chronische migraine. We gebruiken deze behandeling om de symptomen van de migraine te verlichten. Denk aan het verminderen van de ernst van de chronische migraine, het verminderen van het aantal dagen dat u hoofdpijn heeft en op een verbetering van uw levenskwaliteit. De behandeling is niet gericht op het wegnemen van de migraine als deze is begonnen.

       

      Wanneer komt u in aanmerking voor een behandeling met botulinetoxine?

      U komt in aanmerking voor een behandeling met botulinetoxine als uw neuroloog heeft vastgesteld dat er bij u sprake is van chronische migraine.

       

      Wanneer komt u niet in aanmerking voor een behandeling met botulinetoxine?

      U komt niet in aanmerking voor een behandeling met botulinetoxine als u:

      • in het verleden slecht heeft gereageerd op een behandeling met botulinetoxine type A;
      • allergisch bent voor (een van de) stoffen in dit geneesmiddel;
      • een infectie hebt in of rond de zone waar de injecties worden gezet;
      • borstvoeding geeft of zwanger bent.

       

      Hoe verloopt de behandeling?

      De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De behandeling bestaat uit een reeks injecties in de spieren rond uw schouders, hals en hoofd. Bij elke sessies geven we 31 injecties volgens een vastgesteld protocol (zie schematische weergave in figuur 1). De behandeling duurt ongeveer een kwartier. Als u lang haar heeft, is het handig dat u uw haar opgestoken heeft.

       

      U krijgt deze behandeling één keer per 12 weken. Net zoals bij andere injecties kunt u tijdens deze behandeling enig ongemak ervaren. Dat houdt meestal niet lang aan. De prikken kunnen gevoelig, pijnlijk of branderig zijn.

       

      Figuur 1: Prikschema bij de behandeling.

       

      Wat gebeurt er na de behandeling?

      Als u zich na de behandeling goed voelt, kunt u weer naar huis of naar uw werk gaan. Maak na de eerste behandeling alvast een afspraak voor de volgende behandeling na 12 weken, als u dat met uw neuroloog heeft afgesproken.

       

      Het is belangrijk dat u uw dagen met hoofdpijn en migraine bijhoudt. Zo kunt u het effect van de behandeling samen met uw behandelend neuroloog bespreken tijdens uw afspraak op de polikliniek. U kunt hiervoor gebruikmaken van een aanvalskalender. U kunt deze uitprinten of digitaal bijhouden.

       

      Telefonische afspraak

      Plan een telefonische afspraak met uw neuroloog om het effect van de behandeling te bespreken. Doe dit in ieder geval ongeveer 10 weken na de eerste en tweede behandeling met botulinetoxine. Houd uw aanvalskalender bij de hand. Als na twee behandelingen blijkt dat er onvoldoende effect is, stoppen we de behandeling.

       

      Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

      Zoals elk geneesmiddel kan ook botulinetoxine bijwerkingen hebben. Niet iedereen krijgt daarmee te maken. Als er bijwerkingen zijn, komen deze in het algemeen voor in de eerste dagen tot weken na de injectie. Meestal gaan de bijwerkingen vanzelf weer voorbij. In zeldzame gevallen kunnen ze meerdere maanden of langer aanhouden.

       

      De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloeduitstortingen of pijn op de plaatsen waar we u hebben geprikt. Een stijf of strak gevoel in de behandelde spieren, zwakte van aangezichts- of nekspieren en hangende oogleden komen ook regelmatig voor. Soms ervaren mensen een toename van hoofdpijn of migraine. Een allergische reactie is zeldzaam.

       

      Contact

      Heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Bespreek deze met uw neuroloog.

       

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024