Deze folder geeft u informatie over globus. Globus is een brokgevoel in de keel. U leest hier wat dit is en welke klachten erbij horen.
Wat is globus?
Bij globus voelt het alsof er een brok in de keel zit. Dit komt vaak voor. Veel mensen maken zich zorgen, maar meestal is het niet ernstig.
Welke klachten horen erbij?
- Het voelt alsof er slijm in de keel zit dat u niet kunt doorslikken.
- Het lijkt alsof er een graat of korreltje in de keel zit.
-
De keel voelt branderig, pijnlijk of geïrriteerd.
Waar zit het gevoel?
Het brokgevoel zit meestal bij het strottenhoofd. U krijgt dan de neiging om vaak te slikken, te kuchen of de keel te schrapen. Hierbij kan wat slijm in de keel ontstaan.
Wat zijn de oorzaken?
We spreken van globus als er geen probleem in het lichaam wordt gevonden. Soms is er wel een aandoening. Dan voelt u het brokgevoel vooral tijdens het eten en kan de stem hees of schor zijn. Welke aandoeningen dit kunnen zijn, wordt verderop uitgelegd.
Spierspanning
Bij slikken, schrapen of kuchen spannen de spieren in de keel aan. Dit ziet u bijvoorbeeld aan de adamsappel die op en neer gaat bij slikken. Als de spieren gespannen blijven, voelt het alsof er een brok in uw keel zit. Bent u meer ontspannen? Dan heeft u vaak minder klachten.
Slijmgevoel
Soms voelt het brokgevoel als slijm in de keel. Elke dag maakt de neus veel slijm aan. Dit slikken we meestal door zonder dat we het merken. Samen met speeksel is dit een paar liter vocht per dag. Maar als u dit opeens voelt, kunt u denken dat er iets in uw keel zit.
Wat kunt u doen bij een brokgevoel in de keel?
Geruststelling
Het is vaak fijn om te horen dat de KNO-arts geen afwijking vindt. Dit geeft rust en helpt het brokgevoel minder te maken. Het verdwijnt meestal vanzelf. Soms komt het gevoel nog even terug, maar na een paar weken of maanden is het vaak helemaal weg.
Stress
Spanning of stress kan klachten geven, zoals een brokgevoel. Bij anderen zorgt stress voor hoofdpijn of rugpijn. Uw huisarts kan met u praten over uw problemen. Als het nodig is, verwijst de huisarts u naar iemand die verder kan helpen.
Logopedie
Een logopedist kan helpen om uw keel- en halsspieren te ontspannen. U krijgt oefeningen om de klachten minder te maken.
Blijft het brokgevoel of krijgt u meer klachten?
Vraag dan een nieuw onderzoek aan bij uw arts. Soms kan het gevoel in de keel toch een andere oorzaak hebben.
Lichamelijke oorzaken van een brokgevoel in de keel
Soms komt het brokgevoel door een probleem in het lichaam. Hierna leest u de meest voorkomende oorzaken. Vaak heeft u dan ook andere klachten, zoals:
- Moeite met eten.
- Pijn in de keel.
- Pijn in het oor.
- Een hese stem.
De KNO-arts zal kijken of er iets anders aan de hand is. U hoeft meestal niet veel onderzoeken te doen. Met een klein onderzoek vindt de arts vaak al de oorzaak. Zo weet u snel wat er aan de hand is.
Keelkanker (kwaadaardige aandoening)
Veel mensen zijn bang dat het brokgevoel keelkanker is. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De kans is groter bij mensen die veel roken of veel alcohol drinken. Heeft u ook klachten zoals een andere stem, moeite met slikken, gewichtsverlies of oorpijn? Ga dan binnen zes weken naar een KNO-arts. De arts kan vaak snel zien of er iets ernstigs is.
Ontsteking van de neusbijholten
Een ontsteking in de neusbijholten kan zorgen voor extra slijm. Dit slijm kan uw keel irriteren. U voelt dan een brok in de keel. Andere klachten zijn vaak:
- Hoofdpijn
- Snot
- Verstopte neus
-
Minder goed ruiken
Allergie
Bij een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt kan uw keel geïrriteerd raken. Dit geeft een jeukend, droog of brokgevoel. Vaak heeft u ook een verstopte neus.
Vergrote tongamandel
Achter op de tong zit de tongamandel. Deze is meestal niet goed te zien. Soms wordt de tongamandel groter, bijvoorbeeld na het verwijderen van de keelamandelen. Dit kan een brokgevoel geven. Als de tongamandel chronisch is ontstoken, kunt u ook keelpijn, een vieze smaak en koorts krijgen.
Spierspanning bij het strottenhoofd
Rond het strottenhoofd zitten spieren, zoals die van de stembanden. Bij verkeerd stemgebruik raken deze spieren overbelast. Dit kan zorgen voor een brokgevoel.
Problemen met het strottenhoofd
Sommige mensen kunnen hun stembanden niet goed sluiten. De stem klinkt dan niet sterk genoeg en raakt snel overbelast. Naast een brokgevoel kan de stem ook hees klinken of zwak zijn.
Spierspanning bij de ingang van de slokdarm
De slokdarmingang is een spier die soms te gespannen is. Dit voelt als een brok in de keel. Veel kuchen of schrapen van de keel maakt dit erger. Bij mensen met een middenrifbreuk werkt de klep tussen de maag en slokdarm niet goed. Maagzuur kan omhoog komen en dit veroorzaakt ook spanning bij de slokdarmingang. Hierdoor ontstaat een brokgevoel.
Vergrote schildklier
De schildklier zit vlak bij het strottenhoofd. Als de schildklier groter wordt, kan deze tegen het strottenhoofd drukken. Dit kan een brokgevoel geven. Vaak zijn er ook extra klachten doordat de schildklier te snel of te langzaam werkt.
Slijtage van de halswervels
Bij oudere mensen worden de halswervels soms aan de voorkant dikker. De slokdarm ligt daar tegenaan. Door deze verdikkingen kan er een brokgevoel in de keel ontstaan.
Chronische keelontsteking
Als het slijmvlies in de keel lang geïrriteerd is, ontstaat er een chronische keelontsteking. Dit kan komen door:
- Problemen met de neus of bijholten,
- Maagzuur,
- Droge lucht,
- Prikkelende stoffen zoals rook of sterke geuren.
Bij deze ontsteking heeft u vaak last van:
- Een kriebel in de keel,
- Hoesten,
- Slikproblemen,
- Een branderig gevoel,
- De neiging om te schrapen.
Roken, koffie, alcohol en prikkelende stoffen (zoals pepermunt of chocolade) maken de klachten erger, ook al lijkt het even beter te gaan.
Zenkerdivertikel
Bij een zwakke plek in de spieren van de slokdarm ontstaat een soort zakje. Dit kan zorgen voor slikproblemen, slijm in de keel, borrelende geluiden, vieze adem, verslikken of hoesten bij liggen. Soms komt doorgeslikt eten weer omhoog.
Angina pectoris
Bij problemen met de bloedvaten van het hart ontstaat pijn op de borst of in de linkerarm, vooral bij inspanning. Heel soms geeft inspanning alleen een brokgevoel in de keel.
Onderzoek naar de oorzaak van een brokgevoel in de keel
Keelspiegelonderzoek
De KNO-arts kijkt met een spiegeltje in uw keel. Dit gaat als volgt:
- U doet uw mond zo ver mogelijk open en steekt uw tong uit.
- De arts houdt uw tong vast met een gaasje.
- Daarna plaatst de arts een verwarmd spiegeltje in uw keel.
U kunt rustig blijven doorademen en probeer niet te kokhalzen. De arts vraagt u om bepaalde klanken te maken. Het onderzoek duurt maar een paar minuten.
Fiberscopie (kijkonderzoek met via de neus)
Sommige mensen kokhalzen snel bij het onderzoek met een spiegeltje. Dan gebruikt de arts een fiberscoop. Dit is een dun, buigzaam slangetje met een kleine camera.
Hoe gaat het onderzoek?
- U krijgt een verdovende spray in uw neus en keel.
- De arts schuift het slangetje voorzichtig via uw neus naar uw keel.
- De arts kan uw keel en strottenhoofd goed bekijken.
Dit onderzoek is vaak makkelijker voor u dan het spiegeltje.
Onderzoek van de slokdarm
Als de slokdarm moet worden onderzocht, gebruikt de arts een dikkere fiberscoop (ongeveer 9 millimeter).
- U krijgt eerst verdoving in uw keel.
- De arts schuift het slangetje via uw mond in uw slokdarm.
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Daarna moet u een uur wachten met eten en drinken. Dit voorkomt dat u zich verslikt.
Röntgenfoto
Soms maakt de arts een röntgenfoto van de hals of slokdarm. In speciale gevallen maakt de arts een scan van de keel, hals, neusbijholten of schildklier.
Allergieonderzoek
Bij een allergietest wordt gekeken of u ergens allergisch voor bent. De huidtest is het meest betrouwbaar.
- De arts maakt een paar kleine krasjes of prikjes op uw huid.
- Hier wordt een beetje vloeistof op aangebracht.
- Na 20 minuten kan de arts zien of er een allergie is.
Soms wordt ook een bloedonderzoek gedaan om een allergie te vinden.
Logopedisch onderzoek
Als u veel last heeft van uw stem, kan de arts u naar een logopedist sturen.
- Een logopedist is een specialist op het gebied van de stem.
- Hij of zij kijkt hoe u uw stem gebruikt.
- Dit is belangrijk voor mensen die veel moeten praten, bijvoorbeeld door hun werk.
De logopedist onderzoekt hoe u uw stem gebruikt en geeft advies. U leert oefeningen voor een goede houding, ademhaling en een ontspannen stemgebruik.
Na het onderzoek
De arts bespreekt de resultaten met u. Daarna wordt er een plan gemaakt om de klachten te behandelen.
Heeft u nog vragen?
U kunt dan op werkdagen bellen naar de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Bel tussen 08.00 - 16.30 uur naar (0341) 46 35 66.