l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Borstvoeding stimuleren

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U geeft uw kindje borstvoeding of kolft moedermelk voor uw kindje en u heeft niet voldoende. Dit kan altijd gebeuren, maar we zien het vaak bij moeders die lang moeten kolven. Bijvoorbeeld voor hun zieke of te vroeg geboren baby. Soms gebeurt het ook opeens, terwijl u eerder al wel voldoende melk had. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Vaak komt het omdat u langere tijd van uw baby gescheiden bent. In deze folder geven wij u wat tips om de melkproductie weer omhoog te krijgen.

       

      Tips om de melkproductie weer omhoog te krijgen:

      • Als u kolft, kolf dan zoveel mogelijk als u bij uw baby bent. 
      • Borstvoeding is een vraag en aanbod principe. Hoe vaker u uw borsten leegt, hoe meer melk u maakt. Dus vaker aanleggen of vaker kolven, geeft meestal meer melk. 
      • Huid op huid contact voor en tijdens het voeden of voor het kolven kan ook helpen. 
      • Probeer te ontspannen tijdens het kolven/voeden. U kunt dit doen door een foto of filmpje van uw baby te bekijken of naar de tv te kijken tijdens het kolven. 
      • Gebruik de toeschietreflex fase op het kolfapparaat als de melk niet zo snel meer loopt. Blijft het moeilijk om een goed toeschietreflex te krijgen? Dan kunt u ook oxytocine neusspray via de huisarts vragen. Oxytocine zorgt voor een toeschietreflex. U doet dan in elk neusgat een spray vlak voordat u gaat kolven. 
      • Masseer de borsten, pas warmte toe en gebruik de borstcompressietechniek tijdens het kolven. 
      • Als dit alles niet helpt, kunt u fenegriek gaan gebruiken.
      • Via de huisarts kunt u domperidom vragen. 
      • U kunt gaan clusterkolven. 

       

      Toeschietreflex

      De toeschietreflex is het samentrekken van de melkkanalen in de borst. Dit zorgt ervoor dat de melk beschikbaar komt. De toeschietreflex wordt soms belemmerd door stress of pijn. Bijvoorbeeld als u zich zorgen maakt over de baby of de borstvoeding. De toeschietreflex kan dan minder zijn, waardoor er minder melk komt.

      Warmte van de handen op de borst, een warme doek, masseren van de borst of huid op huid contact kunnen ervoor zorgen dat de toeschietreflex beter werkt. 

       

      Oxytocine

      Oxytocine is het hormoon dat onder andere zorgt voor het laten stromen van de melk (de toeschietreflex). Als dit moeizaam gaat, kan oxytocine helpen. U doet dan één spray in elk neusgat en start direct met kolven. Oxytocine neusspray kunt u via uw huisarts krijgen.

       

      Borstcompressietechniek

      Met borstcompressietechniek kunt u uw borst net wat beter legen, waardoor meer melk gemaakt wordt. 

      U legt uw hele hand om de borst, ook uw vingers. U drukt een zo groot mogelijk deel van uw borst in en houdt uw hand stil. Niet samendrukken, kneden, masseren  of knijpen. Het mag geen pijn doen. Druk vooral aan de buitenkant en de onderkant van de borst want daar zitten de meeste melkkanaaltjes. U zult merken dat de melk sneller gaat stromen. Als de melkstroom minder wordt, laat u de borst los en doet u hetzelfde bij de andere borst. U kunt dit dan nog een keer herhalen bij beide borsten. 

      Op Maximizing Milk Production | Newborn Nursery | Stanford Medicine kunt u een mooi filmpje zien over compressietechniek.

       

      Fenegriek

      Fenegriek is een kruid dat kan zorgen voor meer melk bij moeders die borstvoeding geven. Gebruik dan drie keer per dag 1200 milligram. Fenegriek is er in capsules en tabletten. 

       

      Clusterkolven

      Als u niet voldoende melk heeft en u legt uw baby aan, zal uw baby vaker willen drinken om zo de melkproductie te stimuleren. Als u kolft, kunt u dit nabootsen door te clusterkolven. Clusterkolven wordt ook wel powerkolven genoemd. Het idee erachter is dat u uw lichaam signalen geeft om meer melk te maken. Niet zo zeer om meer melk te krijgen op dat moment. 

      Bij clusterkolven gebruikt u een dubbelzijdige, elektrische kolf. U kunt ook enkelzijdig kolven terwijl uw baby aan de andere borst drinkt. Uw baby zorgt voor effectieve toeschietreflexen. 

      Zet de kolf op een plek in huis waar u vaak komt, de spullen meteen in de buurt heeft en waar u comfortabel kunt zitten.

       

       

       

      Het volgende schema werkt vaak het best: 

      • Kolf tien minuten 
      • Rust tien minuten 
      • Kolf tien minuten 
      • Rust tien minuten 

      De hele sessie duurt één uur. U doet dit één keer per dag op een tijdstip dat u het beste uitkomt. De andere momenten dat u kolft, kolft u zoals u dat gewend bent. Kolf eventueel kort met de eigen hand na het kolven. Dat kan de productie nog meer stimuleren. 

      U kunt de hele sessie dezelfde kolfflesjes gebruiken. Het is niet nodig om de flesjes tussendoor te wassen of in de koelkast te zetten. 

       

      Domperidom 

      Domperidom is officieel een medicijn tegen misselijkheid, maar blijkt bij moeders die borstvoeding geven de melkproductie te verhogen. U kunt dit alleen via de huisarts krijgen. Dit medicijn mag u niet gebruiken als er hartproblemen in de familie voorkomen.

       

      Vragen

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de lactatiekundigen van het St Jansdal. 

       

      Telefoonnummer 0341-463409 

      E-mail: lactatiekundigen@stjansdal.nl 

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 31-10-2024