l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Borstkanker (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Verdiepende informatie

      Wat is kanker?

      Tekst video:

      Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Deze cellen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kan zien. Cellen zijn er in verschillende soorten. Zo bestaan de hersenen uit hersencellen, longen uit longcellen, de lever uit levercellen. Ons lichaam maakt continu nieuwe cellen aan en ruimt beschadigde cellen op. Dit wordt gecontroleerde celdeling genoemd. Zo groeit het lichaam en vernieuwd bijvoorbeeld de huid zich. Cellen kunnen zich ook ongecontroleerd gaan delen, waarom dit gebeurt is niet altijd bekend.

      Soms ruimt het lichaam deze ongecontroleerde cellen zelf op, maar als dat niet op tijd gebeurt, kan er kanker ontstaan. Kanker wordt ook wel een tumor of een gezwel genoemd. Kanker is te vergelijken met agressief onkruid in een bloeiende tuin. Het kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan.

      De naam van de kankersoort komt meestal van het orgaan of het lichaamsdeel waar de kanker is ontstaan. Voorbeelden zijn darmkanker, longkanker of nierkanker. Net als onkruid kan kanker zichzelf soms verspreiden. Dit gebeurt doordat een klein deeltje van de kanker los kan raken en op een andere plek verder kan groeien. Dit worden uitzaaiingen genoemd. Uitzaaiingen verspreiden via het bloed of via lymfevocht. Hierdoor kunnen uitzaaiingen op allerlei plekken in het lichaam terechtkomen. Om te achterhalen of u kanker heeft wordt er onderzoek gedaan.

       

      Borstkanker

      Wat is borstkanker?

      Borstkanker is een kwaadaardige tumor die in de borst ontstaat. Het medische woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

       

      Tekst video:

      Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Het komt ook een enkele keer bij een man voor. Borstkanker heeft geen duidelijke oorzaak. Schadelijke invloeden, erfelijkheid en toeval kunnen een rol spelen. Borstkanker kan ontstaan in de melkgangen, melkklieren of in het omringende weefsel. Als blijkt dat u borstkanker heeft, ook wel een kwaadaardige tumor genoemd, wordt er onderzoek gedaan naar de plek, de grootte van de tumor en naar specifieke eigenschappen van de tumor.

       

      Het kan nodig zijn om onderzoek te doen naar uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam.

      Na deze onderzoeken is er meer duidelijkheid over de tumor en over de behandelmogelijkheden. De arts zal deze behandelmogelijkheden met u bespreken en gezamenlijk maakt u een beslissing. Uw eigen voorkeur speelt hierin een belangrijke rol.

       

      Soorten borstkanker

      Er zijn verschillende soorten borstkanker. Het soort borstkanker wordt gekenmerkt door de plaats waar het is ontstaan, de groei en de eigenschappen van de borstkanker.

       

      Het ontstaan van borstkanker

      De tumor (een ander woord voor borstkanker) kan ontstaan in de melkgangen of in de melkklieren van de borst.

       

      De doorgroei van borstkanker

      Een tumor in de borst kan doorgroeien in omliggend weefsel.

       

      Eigenschappen van de tumor

      Een tumor heeft bepaalde eigenschappen. Door deze eigenschappen te kennen, kan de juiste behandeling worden gekozen.

       

      Verschillende stadia van borstkanker

      Borstkanker kan in vier stadia worden ingedeeld. Met elk stadium wordt aangegeven hoever de kanker zich in het lichaam heeft uitgebreid.

       

      Om het stadium te kunnen bepalen moet de arts het volgende weten:

      • Waar zit de tumor in het lichaam?
      • Hoe groot is de tumor?
      • Zijn er uitzaaiingen en waar zitten deze?

       

      Borstkanker in stadium 1, 2 en 3 wordt meestal behandeld met genezing als doel. Bij stadium 4 is genezing meestal niet meer mogelijk en zal de behandeling gericht zijn op het remmen van de kanker en het verminderen van de klachten.

       

      Stadium 1

      In stadium 1 is de tumor kleiner dan 2 centimeter en er zijn geen uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel.

       

      Stadium 2

      In stadium 2 kan de tumor groter zijn. Eventueel zijn er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel.

       

      Stadium 3

      In stadium 3 is de tumor groter dan 5 centimeter, met of zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. De tumor valt ook onder stadium 3 wanneer hij vastzit aan de borstwand of kleiner is dan 5 centimeter, maar door de huid naar buiten groeit.

       

      Stadium 4

      In stadium 4 zijn er uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.

       

      Leven met kanker

      Kanker heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van leven en uw sociale leven. Klachten die kunnen ontstaan bij kanker, kunnen de kwaliteit van het dagelijks leven (sterk) verminderen.

       

      Diagnose kanker

      Kanker maakt emoties los en daarbij kunnen allerlei vragen ontstaan. Word ik wel beter? Wat gaat er gebeuren?

      Het kan moeilijk zijn om met dit soort vragen en emoties om te te gaan. In de meeste gevallen zullen de emoties na verloop van tijd afnemen. Maar in sommige situaties kunnen ze ook ineens weer opspelen.

       

      Tips

      Hierbij geven we u een aantal tips om om te gaan met angst en onzekerheid:

      • Praat over uw gevoelens, dat kan enorm helpen. Sommige mensen vinden praten met dierbaren over hun ziekte moeilijk. Contact zoeken met een lotgenoot kan dan een uitkomst bieden. Op internet zijn verschillende forums te vinden.
      • Voor sommige mensen helpt het om gedachten op papier te zetten. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op uw gevoelens en emoties.
      • Zoek regelmatig afleiding. Probeer dingen te doen die u leuk vindt en verzet hiermee uw gedachten.
      • Sommige mensen vinden het prettig om op een actieve manier met kanker om te gaan door zich te verdiepen in mogelijke behandelingen of om meer te lezen over kanker. Patiëntenverenigingen kunnen u hierbij helpen.

       

      Klachten

      Steeds meer mensen leven langer met kanker of nadat ze genezen zijn van kanker. Dat is een positieve ontwikkeling, maar veel mensen houden na de behandeling klachten. Deze klachten kunnen per persoon erg verschillend zijn.

       

      Vermoeidheid

      Bijna alle patiënten hebben tijdens een behandeling tegen kanker last van vermoeidheid. Dat is normaal. De behandelingen (zoals een operatie, chemotherapie of bestraling) en het reizen naar het ziekenhuis is meestal erg intensief.

       

      Ook spanningen en onzekerheden kunnen zorgen voor vermoeidheid. Bespreek uw vermoeidheidsklachten daarom met uw arts, want vaak zijn er mogelijkheden om de vermoeidheid te verminderen.

       

      Tips

      • Vertel uw zorgverlener dat u moe bent. Soms is er een directe oorzaak voor de vermoeidheid die behandeld kan worden.
      • Accepteer uw vermoeidheid en probeer er niet tegen te vechten. Doe het rustiger aan dan u gewend bent.
      • Probeer regelmaat in uw dagen te houden. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden slapen.
      • Blijf actief, maar plan uw activiteiten, neem daarbij voldoende rustpauzes.
      • Laat u bij zware werkzaamheden helpen.
      • Zorg voor ontspanning. Doe niet alleen activiteiten die u nuttig vindt, maar doe regelmatig iets waar u plezier aan beleeft. Leuke activiteiten geven u energie. Ook ontspanningsoefeningen kunnen u helpen.
      • Probeer niet teveel te piekeren, dit kost energie.
      • Informeer de mensen in uw omgeving. Geef aan dat u kanker heeft (gehad) en daardoor regelmatig moe bent. Dit voorkomt onbegrip.
      • Vraag mensen in uw omgeving om te helpen. Denk hierbij aan het doen van boodschappen. Vaak zijn mensen blij dat ze iets concreets kunnen doen.

       

      Verpleegkundig specialist of coördinerend oncologieverpleegkundige

      Uw verpleegkundig specialist of coördinerend oncologieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Uw vragen kunt u aan hen stellen.

      Zie ook de informatie in uw patiënteninformatiedossier (PID).

       

      Kanker infolijn

      Heeft u of uw familie vragen, zorgen of twijfels over de behandeling? Dan kunt u gratis bellen met de kanker.nl-infolijn. Telefoonnummer: 0800 022 66 22.

       

      Ook kunt u vragen stellen via de mail. U kunt dat doen via De kanker.nl infolijn. Uw vragen zullen ze via de telefoon of e-mail beantwoorden.

       

      Meer informatie over klachten bij borstkanker

      Wilt u meer informatie over andere voorkomende klachten bij borstkanker? Dan kunt u kijken op kanker.nl.

       

      Contact met lotgenoten

      Het kan fijn zijn om met iemand te praten die in dezelfde situatie zit en begrijpt wat u doormaakt. Lotgenoten kunnen elkaar vaak goed begrijpen.

       

      Binnen het St Jansdal

      In het St Jansdal ziekenhuis bieden we  AYA-zorg aan. AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar. Zij hebben voor het eerst te horen gekregen dat ze kanker hebben. Plots staat je leven op z'n kop. Juistdan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jóuw leven speelt, tijdens en ook na kanker. Daarom bieden we specifieke zorg voor AYA's. Meer informatie hierover leest u op onze wesite bij AYA - Zorg voor jongvolwassenen met kanker.

       

      U kunt ook lotgenoten ontmoeten via een patiëntenorganisatie, een inloophuis of via kanker.nl.

       

      Patiëntenvereniging

      Borstkankervereniging Nederland (BVN)

      Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een landelijke vereniging. Het is voor:

      • mensen die te maken hebben (gehad) met borstkanker;
      • mensen die gendrager zijn voor borstkanker;
      • mensen waarbij erfelijke aanleg voor borstkanker in de familie voorkomt.

       

      BVN vindt dat al deze mensen moeten kunnen rekenen op de beste zorg die beschikbaar is. BVN maakt zich daarom op verschillende manieren hard voor zorg op maat.

       

      Patiëntenbeweging NFK

      De NFK is een groep van 20 kankerpatiëntenorganisaties. Ze komen op voor de belangen van alle kankerpatiënten in Nederland. De organisatie streeft naar betere zorg en meer kwaliteit van leven.

       

      Meer informatie over kanker en de behandelingen

      Wilt u meer weten over de behandeling van kanker? Kijk dan op de website kanker.nl. Hier kunt u uitgebreide informatie vinden. Bijvoorbeeld over verschillende soorten kanker en de behandelingen van kanker.

       

      U kunt ook informatie vinden over hoe andere patiënten met kanker omgaan.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024