Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Het onderzoek
Bodybox
Tekst video:
U neemt plaats op een stoel en u krijgt een mondstuk in uw mond en een knijper op uw neus. Het mondstuk is verbonden met een meetapparaat. U zult verschillende ademhalingsoefeningen moeten uitvoeren. Deze variëren van rustig in- en uitademen tot heel diep inademen en krachtig uitademen. Volg de instructies van de medewerker. Het meetapparaat verzamelt gegevens. Vervolgens neemt u plaats in de doorzichtige cabine en moet u nogmaals een aantal ademhalingsoefeningen doen. Sommige oefeningen voelen onprettig. Ook tijdens deze oefeningen verzamelt het meetapparaat gegevens. Na de oefeningen wordt de deur van de cabine geopend en mag het mondstuk uit uw mond. De knijper mag van uw neus en het onderzoek is afgelopen.
Tijdens de bodybox wordt de weerstand van uw luchtwegen en de inhoud van uw longen gemeten.
Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.
Voorbereiding
Bent u ziek of heeft u koorts?
Bel bij ziekte of koorts de polikliniek longgeneeskunde: 0341 - 46 37 43.
Medicatie doorgebruiken
Uw medicijnen mag u gewoon innemen, tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken.
Voorbereiding voor het onderzoek
-
Vermijd inspanningen voor het onderzoek. Doe op de dag van het onderzoek geen dingen waar u vermoeid door raakt. Denk hierbij aan sporten of zwaar lichamelijk werk.
-
U mag tenminste vier uur voor het onderzoek niet roken.
-
U mag tenminste twaalf uur voor het onderzoek geen alcohol drinken.
-
Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u voor het onderzoek gewoon mag eten en drinken. Eet vlak voor het onderzoek geen zware maaltijd.
Hoe ziet de onderzoekscabine eruit?
De wanden zijn van doorzichtig materiaal. U kunt er doorheen kijken. Tijdens het onderzoek is de deur dicht. Vindt u dit ongemakkelijk? Weet dat u de deur op elk moment van binnenuit kunt openen.
Wat neemt u mee?
- Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
- Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.
Na het onderzoek
De uitslag
Meestal heeft u een afspraak met een longarts voor de uitslag. Soms krijgt u de uitslag van de huisarts of een andere (behandelend) arts uit het ziekenhuis.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.