Uw (huis)arts, medisch specialist of verloskundige wil uw bloed of ander lichaamsmateriaal laten onderzoeken. Dit gebeurt in het laboratorium.
Voor bloedafname of inleveren van ander lichaamsmateriaal zoals urine of ontlasting, kunt u naar het afnamelaboratorium van het St Jansdal of een van onze prikposten gaan.
Op onze website www.stjansdal.nl/prikposten vindt u een overzicht met de actuele openingstijden. Wij adviseren u om deze website vooraf te raadplegen.
Let op:
- Voor sommige laboratoriumonderzoeken kunt u niet bij alle prikposten terecht. Dit staat vermeld op het aanvraagformulier.
- Voor kinderen is bloedafname vaak extra spannend. In het afnamelaboratorium in Ziekenhuis St Jansdal zijn meer mogelijkheden om dit rustig en goed te laten verlopen.
Heeft u vragen over bovenstaande? Dan kunt u voor meer informatie contact op nemen met het laboratorium via (0341) 46 39 11.
- Urine- en ontlastingmonsters mogen alleen in de daarvoor bestemde potjes en/of buisjes aangeleverd worden. De juiste potjes en ander afnamemateriaal kunt u afhalen bij uw huisarts.
- Voor een correcte uitslag is het van belang dat u de instructies van uw (huis)arts opvolgt. Bijvoorbeeld als u niet mag eten, drinken, roken of medicatie innemen vóór de bloedafname.
Wat neemt u mee?
- Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
- Uw zorgpas.
- Het aanvraagformulier voor bloedafname van uw huisarts, specialist of verloskundige.
Hoe verloopt de bloedafname?
Afnamelaboratorium Ziekenhuis St Jansdal
- U moet een afspraak maken voor bloedafname, zie hiervoor www.stjansdal.nl/prikposten.
- Bij binnenkomst in het ziekenhuis kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil in de centrale hal of via de app.
- Na de aanmelding kunt u plaats nemen in de wachtkamer.
- De laborant neemt bloed af.
Prikposten in de regio
- Wanneer u aan de beurt bent kunt u plaatsnemen in de afnameruimte.
- Houd uw aanvraagformulier en patiëntenpas gereed.
- De laborant neemt bloed af.
Voorrang
Sommige patiënten kunnen sneller binnengeroepen worden dan u. Dit heeft te maken met medische noodzaak. Jonge kinderen worden met voorrang geholpen.
Onderzoek van ontlasting en urine
Het is belangrijk dat het laboratorium voldoende ontlasting ontvangt voor het onderzoek. Als het potje voor de helft gevuld is, is dit voldoende.
Voor het verzamelen van 24 uurs urine heeft u een container, één of meerdere buisjes en een speciale instructie meegekregen. De urinebuisjes kunt u met het aanvraagformulier inleveren bij het afnamelaboratorium van het St Jansdal of één van onze prikposten. Bij een bepaalde aanvraag uit 24 uurs urine behoort tevens een bloedafname.
De uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek wordt aan uw arts gerapporteerd. Uw arts zal u over de uitslag informeren. Het laboratorium doet geen mededelingen over uitslagen.