Uw arts heeft u een bisfosfonaat tablet voorgeschreven, zoals alendroninezuur of risedroninezuur. Het doel van de behandeling is het voorkomen van botbreuken.
Gezonde botten
Botten bestaan uit verschillende cellen die steeds oud en beschadigd botweefsel afbreken en vervangen door nieuw botweefsel. Er is sprake van gezonde botten als het proces van botopbouw en botafbraak in evenwicht is.
Osteoporose
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose zijn de botten zwakker en minder stevig, waardoor ze makkelijker breken. Een botbreuk door osteoporose komt vaak voor in de wervels, de pols of de heup. Soms kan ook een ander bot breken.
Het effect van bisfosfonaten
Bisfosfonaten zijn medicijnen die zich aan botten hechten en de afbraak van botten vertragen. Hierdoor wordt de botdichtheid beter en worden de botten sterker. Het is bewezen dat bisfosfonaat tabletten het risico op nieuwe botbreuken sterk verminderen.
Behandeling met bisfosfonaten
- Er is veel ervaring met medicijnen uit de groep bisfosfonaten voor de behandeling van osteoporose. De tabletten worden dagelijks of één keer per week ingenomen.
- Neem een bisfosfonaat tablet in op een lege maag met een groot glas (niet bruisend) water om het beter te laten werken. Wacht ten minste dertig minuten voordat u iets anders eet of drinkt. Neem het medicijn niet tegelijk met andere medicijnen in.
- Om bijwerkingen op de slokdarm te voorkomen, wordt geadviseerd het eerste halfuur na inname niet te gaan liggen of te bukken.
- Vaak wordt de behandeling met bisfosfonaat gecombineerd met calcium- en/of vitamine D-tabletten. Deze kunt u tijdens de maaltijd of 's avonds voor het slapen innemen.
Het gebruik samen met andere geneesmiddelen
Bisfosfonaten kunt u bijna altijd samen met andere medicijnen gebruiken. Overleg met uw arts of het gebruik van andere medicijnen tegelijkertijd goed is. Vertel uw huisarts, tandarts en specialist altijd welke medicijnen u gebruikt. Als u een tablet vergeet in te nemen, kunt u deze de volgende dag veilig innemen.
Redenen om tabletten met bisfosfonaten niet te gebruiken
-
Bij bepaalde problemen met de slokdarm of maag.
-
Bij een sterk verminderde werking van de nieren.
-
Bij een lage calciumwaarde in het bloed.
-
Voor vrouwen: als u zwanger wilt worden, als u zwanger bent, of als u borstvoeding geeft.
Bij een slecht gebit of problemen met de kaak, is het verstandig eerst naar de tandarts te gaan en het gebit te laten controleren voordat u met de tabletten begint. Als u tijdens de behandeling met bisfosfonaat een ingreep aan uw tanden of kaak nodig heeft, vertel dan aan uw tandarts of kaakchirurg dat u bisfosfonaat tabletten gebruikt.
Mogelijke bijwerkingen
Bisfosfonaten kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar meestal geven deze medicijnen geen problemen. Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
Maag- en darmproblemen, zoals pijn in de bovenbuik, misselijkheid, diarree, darmkrampen of moeite met de stoelgang.
-
Irritatie van de slokdarm.
-
Hoofdpijn, duizeligheid.
-
Botpijn, spierpijn.
-
Huiduitslag.
-
Een zeer zeldzame bijwerking is een botbreuk in het bovenbeen. Neem contact op met uw arts als u pijn in de bovenbenen krijgt na het starten van de behandeling.
-
Ontsteking van het kaakbot is ook een zeer zeldzame bijwerking. Dit kan ontstaan of verergeren na een tandartsbehandeling. Zorg voor een goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles voor en tijdens de behandeling. Als u last heeft van mondproblemen zoals loszittende tanden, pijn of zwelling, neem dan contact op met uw tandarts. Krijgt u een behandeling bij de tandarts of kaakchirurg? Vertel dan altijd dat u bisfosfonaat tabletten gebruikt.
Vervolg
U gebruikt de tabletten in eerste instantie vaak voor vijf jaar. Als er bijwerkingen optreden, komen deze meestal in het begin van de behandeling voor. Als u bijwerkingen heeft, vertel dit dan aan uw arts. Stop nooit met het innemen van de bisfosfonaat tabletten zonder overleg met uw arts. Plotseling stoppen kan het risico op nieuwe botbreuken verhogen.
Controles
Na de start van de therapie wordt u ieder jaar gecontroleerd op bijwerkingen en het gebruik van de medicijnen. Na vijf jaar behandeling (of soms eerder) wordt uw kans op botbreuken opnieuw bekeken met een DEXA-scan. Zorg ervoor dat u zelf een afspraak maakt bij uw huisarts of specialist voor deze DEXA-scan. Daarna wordt besloten of u (voor een aantal jaren) kunt stoppen met bisfosfonaten, of dat het beter is om door te gaan of over te stappen op een ander medicijn.
Als u tijdens de behandeling een bot breekt, neem dan contact op met uw arts om te bespreken of uw behandeling aangepast moet worden.
Vragen
Heeft u vragen over de inhoud van deze folder? Neem dan contact op met uw arts.