l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Biopt bij vermoeden huidkanker (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

       

      Inleiding

      Biopt bij vermoeden huidkanker

      U komt voor een biopt voor een verdachte plek op uw huid. Een biopt is het weghalen van een stukje weefsel.

       

      Voorbereiding

      Gebruik geen make-up of lotions

      Gebruik geen make-up, bodymilk of lotions. De huid moet schoon zijn om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen.

       

      Medicijnen

      Als u bloedverdunners gebruikt, kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Doe dit alleen in overleg met uw arts en nooit op eigen initiatief.

       

      Neem voor uw ziekenhuisbezoek het volgende mee:

      • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).

      • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.

       

      Verdachte plek

      Vertel de arts aan het begin van het onderzoek welk plekje op de huid onderzocht moet worden.

       

      Het onderzoek

      Hoe gaat een biopt afname?

      Tekst video:

      Tijdens een bioptafname worden kleine stukjes weefsel, ook wel biopten genoemd, uit uw huid gehaald. Het afnemen van het biopt kan op verschillende manieren gedaan worden. Bijvoorbeeld aan een tafel, in een stoel of op een onderzoeksbed. De medewerker geeft aan op welke manier het onderzoek gedaan wordt. Allereerst wordt de huid van de verdachte plek schoongemaakt. Daarna wordt een verdovingsmiddel via een injectienaald gegeven. Dit prikje kan gevoelig zijn. Met een stans, een soort appelboortje, haalt de medewerker een stukje uit uw huid. Omdat uw huid verdoofd is voelt u hier niets van. Het stukje huid wordt naar een laboratorium gestuurd om onderzocht te worden. Soms krijgt u een klein oplosbaar sponsje in het wondje of wordt het wondje gehecht. Daarna plakt de medewerker de wond af.

       

      Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

       

      Na het onderzoek

      Wondbehandeling

      De ingreep doet meestal weinig pijn. U mag alles gewoon doen. Soms komt er een beetje bloed uit het wondje. Houd het plekje 24 uur droog. Daarna mag u weer douchen en mag de natte pleister eraf. Spoel de wond elke dag met kraanwater.

       

      De uitslag van het onderzoek

      De uitslag is niet meteen bekend. Het weefsel moet eerst goed onderzocht worden. Als de uitslag bekend is, wordt u gebeld door de arts. De arts vertelt u of u een behandeling nodig hebt en welke behandelingen er zijn.

       

      Verdiepende informatie

      Basaalcelcarcinoom (BCC)

      Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is de meest voorkomende soort huidkanker en zaait bijna nooit uit. Het begint in de bovenste laag van de huid, de opperhuid. Vaak zit het in het gezicht of op het hoofd. Soms zit het op de rug, buik of borst. Als de plek groter wordt, kunt u bloedvaatjes zien. Ook kan er in het knobbeltje een wondje ontstaan.

       

      Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

      Plaveiselcelcarcinoom zit in de bovenste laag van de huid. Het komt vaak in het gezicht of op het hoofd. Soms zit het op de armen of benen. Het plekje is wit of licht van kleur en wordt langzaam dikker. De huid kan gaan schilferen. Er kan een wondje of wrat komen die spontaan kan gaan bloeden.

       

      Melanoom

      Een melanoom is een soort huidkanker. Het begint in de pigmentcellen van de huid. Het komt meestal op een normale huid, maar soms uit een moedervlek. Een melanoom kan overal op het lichaam zitten. Het lijkt vaak op een grote moedervlek. De vorm is niet netjes en de rand is niet duidelijk. Het plekje heeft vaak meerdere kleuren. Het kan groter worden, gaan jeuken of bloeden.

       

      Weefselonderzoek (Histologie)

      Afgenomen weefsel wordt in een laboratorium onderzocht door een patholoog. De patholoog bekijkt het weefsel onder een microscoop en geeft de uitslag door aan uw arts.

       

      Tekst video:

      Artsen doen hun uiterste best om te onderzoeken wat er precies met u als patiënt aan de hand is en welke behandeling het best bij u past. Dit doen ze niet alleen, maar samen met verschillende specialisten. De pathologen en analisten in het laboratorium vormen een belangrijke groep experts die de arts helpen om tot een diagnose en een goed behandelplan te komen.

      Hoe doen ze dat? Tijdens onderzoeken of operaties kan er lichamelijk weefsel worden afgenomen. Het materiaal wordt, afhankelijk van de situatie, in een potje ‘bewaar-vloeistof’ of vacuüm geseald naar een pathologie laboratorium gebracht. Na ontvangst in het laboratorium, wordt het materiaal geselecteerd en krijgt het een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw naam, zodat het exact volgen is tijdens het onderzoeksproces.

      Na de eerste selectie wordt het materiaal door medewerkers met het blote oog bekeken en beschreven. Vervolgens worden belangrijke onderdelen van het materiaal in kleine plakjes gesneden en in cassettes geplaatst. Soms zijn er meerdere cassettes nodig om het materiaal in kwijt te kunnen. Dit worden samples genoemd. Het kleinere weefsel kan direct in een cassette gedaan worden.

      Alle cassettes gaan vervolgens een machine in, waar het weefsel wordt ontwaterd, ontvet en in paraffine gegoten wordt. Paraffine kennen we allemaal als kaarsvet en omdat paraffine stolt, ontstaan er na deze bewerking harde blokjes met daarin stukjes weefsel van uw lichaam. Deze massieve blokjes kunnen met behulp van een vlijmscherp mes tot hele dunne plakjes worden gesneden. Deze dunne plakjes, ook wel coupes genoemd, zijn maar een paar micrometer dik en worden op een glasplaatje gelegd. Hierna worden deze coupes gekleurd in een machine met een HE-kleuring. Dat staat voor Hematoxyline en Eosine. Deze kleuring zorgt ervoor dat afwijkingen op celniveau zichtbaar zijn onder een microscoop. In sommige gevallen zijn er aanvullende kleuringen nodig om specifieke cel-bestanddelen aan te kunnen tonen. Er wordt dan bijvoorbeeld een immunokleuring of een DNA onderzoek gedaan.

      In de laatste stap beoordeelt de patholoog alle coupes onder een microscoop. Bij twijfel zal de patholoog overleggen met zijn collega's.

      Na het stellen van een diagnose wordt de behandeld arts hierover geïnformeerd. Het onderzoeken van weefsel is een intensief proces. Klein weefselonderzoek duurt 3 tot 5 werkdagen. Voor een grotere inzending duurt dit langer. In geval van spoedsituaties kan het weefselonderzoek in 1 a 2 dagen plaatsvinden.

       

      Meer informatie

      Op de website van KWF Kankerbestrijding vindt u meer informatie over huidkanker.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

      Wat is uw mening over deze folder?
      Klik hier om enkele vragen te beantwoorden of ga naar https://www.stjansdal.nl/folder-mening

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer

      Geprint op 26-4-2025