U gaat bevallen in het Moeder&Kind Centrum van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Deze folder helpt u bij de voorbereiding op uw komst naar het ziekenhuis, wij geven u praktische informatie rondom de bevalling.
Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis?
Er zijn verschillende redenen om in het ziekenhuis te bevallen. Allereerst kan het zijn dat u tijdens de zwangerschap al onder behandeling van een gynaecoloog bent. Ook kan er tijdens of na een thuisbevalling reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan.
Wanneer belt u het ziekenhuis?
U neemt contact op met de kraamsuite-unit van het Moeder&Kind Centrum als:
- U gedurende 1 uur pijnlijke, regelmatige weeën hebt, die iedere 5 minuten terugkomen en ongeveer 60 seconden aanhouden.
- U vruchtwater verliest.
- U helderrood bloed verliest.
- U de situatie niet vertrouwt.
- Er redenen zijn, die u met uw behandelend gynaecoloog besproken heeft.
Telefoonnummers
- Als u denkt dat de bevalling is begonnen, belt u (ook overdag) met de klinisch verloskundige van het Moeder&Kind Centrum. Telefoonnummer: 0341-463838.
- ’s Avonds, s’ nachts en in het weekend belt u met de klinisch verloskundige. Telefoonnummer: 0341-463838.
- Algemeen telefoonnummer Moeder&Kind Centrum: 0341-463627.
- De verpleegkundig coördinator van het Moeder&Kind Centrum is bereikbaar via telefoonnummer: 0341-463938.
- Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie:
Maandag t/m vrijdag van 08.00 uur - 16.00 uur.
Telefoonnummer: 0341-463553.
Waar moet u naar toe?
Overdag van 7.00 uur - 21.00 uur
Overdag kunt u via de hoofdingang van het Zorgfront naar binnen. Deze is gevestigd naast het ziekenhuis. U gaat met de trap of lift naar de 1e etage, daar is de toegangsdeur van het Moeder&Kind Centrum. U kunt zich melden bij de receptie.
’s Avonds, ‘s nachts van 21.00 uur - 07.00 uur
Na 21.00 uur kunt u op de begane grond van het Zorgfront gebruik maken van de bel Moeder&Kind Centrum kraamsuites. Deze gaat over bij de receptie en/of verpleegkundige van het Moeder&Kind Centrum. Vanaf de afdeling opent de verpleegkundige de deur.
U kunt uw auto kort parkeren op de plaatsen voor het Moeder&Kind Centrum, voor langer parkeren kunt u terecht in de parkeergarage.
Wat neemt u mee?
- Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart)
- Uw geboorteplan
- Nachtkleding, voldoende ondergoed en slippers
- Toiletartikelen
- Kleding die u aantrekt wanneer u weer naar huis gaat
- Fototoestel/ videocamera
- Boek of een tijdschrift
Voor uw baby neemt u mee:
- Een rompertje, truitje, broekje en sokjes
- Een jasje en mutsje, eventueel een dekentje
- Een autozitje. Het is wettelijk voorgeschreven dat u uw baby in een goedgekeurd veilig
- zitje vervoerd. Wij verzoeken u vriendelijk om de Maxi-Cosi in de auto te laten staan, totdat u naar huis gaat.
Kraamsuite
U gaat bevallen in een kraamsuite. Een kraamsuite is een eenpersoonskamer waar u gedurende uw hele ziekenhuisopname verblijft. De kraamsuite is een huiskamer en verloskamer en staat voor, tijdens en na de bevalling tot uw beschikking. Wanneer de geboorte zich aankondigt, kunt u direct terecht in de kraamsuite en bereidt u zich voor op de geboorte van uw kind. Als het zover is, veranderen wij de kraamsuite in snel tempo in een professionele verloskamer, voorzien van alle techniek. Na de bevalling is de suite van alle gemakken voorzien. Voor verdere informatie over de kraamsuite verwijzen wij u naar de folder ‘Kraamsuite’. Wij zorgen ervoor dat moeder en kind altijd zoveel mogelijk samen kunnen blijven. Ook als u om medische redenen langer moet blijven, streven wij er naar dat uw baby en partner dag en nacht bij u blijven. Uw eventuele andere kinderen zijn ook de hele dag welkom, als uw partner er is om voor hen te zorgen. Zij kunnen niet blijven slapen.
Ook op de couveusesuite kunt u samen met uw baby verblijven. Voor informatie over de couveusesuite verwijzen wij u naar de folder ‘Couveusesuite’.
Borstvoedingscertificaat
Wij hechten veel waarde aan een goede start voor moeder en kind. Daarom geven wij een goede begeleiding bij het geven van de borstvoeding. Onze medewerkers zijn hier speciaal voor opgeleid. Op de afdeling werken lactatiekundigen. Ziekenhuis St Jansdal is gecertificeerd door de Stichting Zorg voor de Borstvoeding.
Bezoek
Bezoek in coronatijd. Dit gaat helaas anders dan voorheen. We kunnen minder bezoekers toelaten dan we zouden willen. Kijk op www.stjansdal.nl/corona voor de meest actuele maatregelen rondom bezoek in coronatijd.
Wie helpen er met uw bevalling
De bevalling vindt plaats onder deskundige begeleiding van een klinisch verloskundige en/of gynaecoloog. Een verpleegkundige assisteert de verloskundige en/of de gynaecoloog bij de bevalling. Het personeel van de afdeling probeert u en uw partner zoveel mogelijk privacy te geven. Er is een verpleegkundige in de buurt, die u ondersteunt en begeleidt tijdens de weeën. Daarnaast kan een co-assistent of een leerling-verpleegkundige ook bij de bevalling aanwezig zijn. Hij/ zij doet dit onder direct toezicht van een verloskundige/gynaecoloog en/of een gespecialiseerd verpleegkundige.
Beeldopnames en privacy
De geboorte van uw baby is een bijzonder moment. Waarschijnlijk legt u dit vast op beeld. Daar werken wij graag aan mee. Voorop staat, dat de bevalling veilig verloopt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de afspraken rondom hygiëne, veiligheid en privacy. Respecteer de privacy van medewerkers en patiënten. Maak alleen foto’s van uzelf en nooit ongevraagd van andere patiënten of van hulpverleners. U mag hen ook niet hinderen bij het verlenen van zorg.
Geboortefotografie
Vakfotografen zijn van harte welkom op de kraam/verloskamer van het Moeder&KindCentrum. Wij vragen wel of zij een contract willen tekenen. Deze is beschikbaar op de afdeling.
Geboortefotografie operatiekamers
Word je kindje gehaald met een keizersnede? Sinds 2019 mag een vakfotograaf ook de geboorte via een keizersnede vastleggen. We werken hiervoor samen met Geboortefotografen.com. Drie geboortefotografen uit de regio hebben een rondleiding gekregen en zijn door ons uitgebreid geïnstrueerd zodat zij veilig en hygiënisch kunnen werken in het operatiecomplex. Zie www.stjansdal.nl/geboortefotografie voor meer info. Andere fotografen staan wij helaas (nog) niet toe. Op de operatiekamers mag u geen video-opnames maken.
Gebruik van mobiele telefoon
Tijdens de bevalling is gebruik van uw mobiele telefoon niet toegestaan. Wij verzoeken u vanwege mogelijke storing van apparatuur uw mobiele telefoon zelfs uit te zetten. Na de bevalling kunt u wel gebruik maken van uw mobiele telefoon, tenzij u wordt gevraagd deze uit te zetten.
Wanneer weer naar huis?
Als zich geen bijzonderheden voordoen tijdens of na de bevalling, mag u meestal weer snel naar huis. In principe kunt u op alle tijdstippen van de dag ontslagen worden. De verpleegkundige geeft u ontslagpapieren mee voor de huisarts, de verloskundige en de kraamverzorgster. Als u weet wanneer u naar huis gaat, kunt u het kraamcentrum alvast inlichten.
Aangifte geboorte
Binnen drie dagen na de bevalling moet u aangifte doen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente Harderwijk. U kunt ook digitaal aangifte van geboorte doen bij de gemeente Harderwijk via de website. Hiervoor maakt u een foto van het wiegenkaartje waar ook de naam en de geboortedatum van de moeder opstaan. Deze moet u uploaden tijdens het proces van de digitale aangifte.
Heeft u nog vragen?
Bij vragen kunt u contact opnemen met het Moeder&Kind Centrum via telefoonnummer 0341-463627.
Via de website van het ziekenhuis kunt u zich inschrijven voor een informatieavond over bevallen in het Moeder&Kind Centrum van ziekenhuis St Jansdal. Zie www.stjansdal.nl.