l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Besnijdenis bij kinderen

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Vernauwde voorhuid bij kinderen

      Door de huisarts ben je doorgestuurd naar ons ziekenhuis, vanwege een vernauwing van je voorhuid.  De voorhuid is een dun, rekbaar stukje huid dat over de eikel zit, aan het uiteinde van de penis. Bij baby’s is de voorhuid vaak verkleefd met de eikel. Met het ouder worden komt dit vanzelf los. De voorhuid ziet er bij iedereen anders uit. Vanaf vier jaar kan de voorhuid bij de meeste jongetjes voorzichtig worden teruggeschoven. Lukt dit niet? Dan kan de voorhuid vernauwd zijn. Door deze vernauwing kun je ontstekingen van je voorhuid of eikel krijgen of heb je soms moeite met plassen. In deze folder willen we je meer vertellen over de operatie en advies geven voor na de operatie.

       

      Voor ouders(s):

      • Een ingreep of behandeling in het ziekenhuis kan voor een kind heel spannend zijn. Angst neemt het soms over van de normale nieuwsgierigheid. Deze folder is bedoeld om ouder en kind uit te leggen wat de operatie inhoudt. Wat kunt u verwachten op de dag dat u en uw kind hier komen? En waardoor kan de angst bij uw kind afnemen? Probeer vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden.
      • Heeft uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek of operatie een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken, rode hond ) gehad? Dan verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende polikliniek. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.

       

      De operatie

      Besnijdenis (circumcisie)

      Een besnijdenis kan op verschillende manieren gedaan worden:

      • Volledige besnijdenis. Hierbij wordt de gehele voorhuid weggehaald.
      • Een gedeeltelijke besnijdenis. Hierbij wordt een deel van de voorhuid weggehaald.

      De operatie duurt ongeveer twintig tot dertig minuten.
       

      Voorhuidplastiek

      Bij de voorhuidplastiek wordt de ringvormige vernauwing op meerdere plaatsen verholpen.

      Door de huid op een bepaalde manier te hechten wordt de voorhuid breder.

      De operatie duurt ongeveer twintig  tot dertig minuten.

       

      Deze operatie gebeurd tijdens een dagopname. Dat houdt in dat je in principe niet hoeft te blijven slapen. Voor meer informatie over een dagopname zie ook de folder: ‘dagopname’ op de kinder- en tienerafdeling.
       

      Na de operatie

      Na de operatie is de eikel onbedekt. Je voorhuid is daar verwijderd. De eerste dagen na de operatie ziet de eikel er rood en gezwollen uit. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Dit wordt vanzelf minder. Na ruim een week komt er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

       

      Wondverzorging

      Zit er een drukverbandje op de wond? Laat dit dan 24 uur zitten. 

      Is het verband kletsnat geworden door plassen? Dan kan het er voorzichtig afgehaald worden. 

      Je krijgt een tube zalf mee. Smeer dit twee tot drie keer per dag op de wond. Is er nog een gedeelte van de voorhuid aanwezig? Beweeg deze een paar keer per dag op en neer. Dan gaat het niet verkleven. 

       

      Voor ouder(s):

      • De wond moet  drie keer op een dag verzorgd worden met de zalf die u meekrijgt. Deze zalf werkt pijnstillend en is desinfecterend. Dit geldt voor de eerste twee tot drie dagen.
      • Het wondgebied zal nog wat opzwellen en blauw worden. Er kan korstvorming ontstaan, dit geneest vanzelf.
      • De hechtingen zijn oplosbaar. Deze hoeven niet apart verwijderd te worden.

       

      Lichamelijke verzorging

      Een dag na de operatie mag je weer douchen. Gebruik geen zeep bij de wond. Eén week na de operatie mag je weer in bad gaan.

       

      Voor ouder(s):

      Pijn bij het plassen kan verlicht worden door uw kind onder de douche of in bad te laten plassen. Het kan zijn dat uw zoon na de operatie niet durft te plassen. Meestal lukt dat wel als hij even in een lauw tot warm bad zit. Voor kinderen die nog een luier dragen kunt u de luier wat vaker verschonen.

       

      Voeding

      Na de operatie mag je alles weer eten en drinken.
       

      Bewegen / School / Sport

      • Je kunt het beste een paar dagen thuis blijven en rustig aan doen.
      • Na een week mag je weer fietsen, sporten en zwemmen. Zwemwater bevat veel bacteriën en geeft kans op een infectie.

       

      Voor ouder(s):

      Pijnstilling

      De eerste dagen na de operatie mag uw kind paracetamol hebben (tabletten, zetpillen of drank) volgens de bijsluiter. Daarna als het nodig is.

       

      Complicaties

      Geen enkele ingreep is vrij van kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties van een operatie. Soms ontstaat er een bloeduitstorting of een wondinfectie. Dit merkt u aan het feit dat de pijn heviger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt en uw kind meer dan 38,5 graden koorts heeft gedurende meerdere dagen. Twijfelt u? Dan kunt u  bellen met de polikliniek urologie.

       

      Telefoonnnummers

      Poli urologie, maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur: 0341 - 46 35 58.

      Kinder- en tienerafdeling: buiten kantooruren en binnen vijf dagen: 0341 - 46 36 23.

       

      Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
       

      Wie beslist: jij, je ouders of samen?

      Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

       

      Ben je ouder dan 12 jaar?

      Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl
       

      Ben je 16 jaar of ouder?

      Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

       

       

       


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024