Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Behandeling van nierschade
Tekst video:
We spreken over nierschade als uw nieren samen voor minder dan 60% werken. Ook wanneer er eiwit in uw urine te vinden is, is er sprake van nierschade. De nierfilters in uw nieren zijn dan beschadigd en lekken eiwit in de urine. De meeste mensen met nierschade merken dit niet, omdat de nieren nog voldoende reservewerking hebben.
Pas als de nieren minder dan 30% werken, kunnen klachten ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van vermoeidheid, jeuk, spierkramp, en hoofdpijn. Bij nierschade is het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verhoogd. Hoe slechter de nieren werken en hoe meer eiwit in de urine zit, hoe hoger dit risico is. Bij mensen met suikerziekte, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten moet de nierwerking en de hoeveelheid eiwit in de urine elk jaar gemeten worden.
Soms komt nierschade bij toeval aan het licht, bijvoorbeeld via een keuring, een bloedonderzoek of een urineonderzoek. Als nierschade wordt vastgesteld is het belangrijk om verdere schade te voorkomen. Hier kan u ook zelf iets aan doen. Zorg voor een gezonde levensstijl. Rook niet, beweeg elke dag minimaal een half uur, eet gezond, neem minder dan 6 gram zout per dag en zorg voor een normaal gewicht.
Ook kan verdere nierschade voorkomen worden door uw bloedruk laag te houden. Soms is het nodig om medicijnen te gebruiken om verdere nierschade te voorkomen. Overleg dit met uw arts en apotheker en zorg er voor dat u uw medicijnen goed gebruikt.
Belangrijke informatie
Medicijnen
Vaak zijn medicijnen nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen, zoals nierbeschermende medicijnen, bloeddrukverlagers, bloedverdunners en cholesterolverlagers.
Ontstekingsremmers en pijnstillers
Gebruik geen ontstekingsremmers en pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen. Paracetamol mag bij pijn. U mag maximaal 4 keer per dag 1000 mg nemen (dat zijn 2 pillen van 500 mg per keer).
Wanneer contact opnemen?
Contact opnemen met uw zorgverlener
Neem zo snel mogelijk contact op met uw zorgverlener bij de volgende klachten:
-
koorts
-
braken
-
diarree
Uw zorgverlener kan u dan adviseren. Soms worden uw medicijnen dan tijdelijk gestopt tot u beter bent.
Meer informatie
Meer informatie over nieren en nierziekten
Op deze websites is meer informatie te vinden over de werking van de nieren en over nierziekten:
Nierpatiënten Vereniging Nederland
Een nieraandoening heeft niet alleen lichamelijke, maar vaak ook psychische en sociale gevolgen. Weet dat u er niet alleen voor staat. Nierpatiënten Vereniging Nederland biedt steun en komt op voor uw belangen.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.