Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Behandeling met biologicals
Samen met uw reumatoloog heeft u gekozen voor een biological als behandeling. U krijgt dit medicijn, omdat uw huidige medicijnen niet goed genoeg werken of omdat uw reuma nog actief is.
Wat is een biological?
Tekst video:
Een biological is een door biotechnologie geproduceerd medicijn dat via een infuus of pen gegeven kan worden bij auto-immuunziekten waarbij u ontstekingen heeft in uw lichaam. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn psoriasis, de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis, ook wel reuma genoemd. Ieder mens heeft een afweersysteem. Het afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen virussen en bacteriën. Bij auto-immuunziekten slaat het afweersysteem op hol en valt het daardoor niet alleen virussen en bacteriën, maar ook gezonde cellen aan. Daardoor kunnen er in het lichaam ontstekingen ontstaan. Wanneer standaard medicijnen het te actieve afweersysteem niet goed remmen, kunnen biologicals helpen. Biologicals richten zich heel specifiek op de te hardwerkende cellen en eiwitten van het afweersysteem. Het afweersysteem wordt zo geremd. Daardoor worden er niet langer gezonde cellen aangevallen en worden de ontstekingen minder. Doordat uw afweersysteem minder goed werkt, heeft u wel meer kans op infecties. U krijgt de biologicals via een infuus of via een injectie onder de huid. Dit hangt af van het soort biological dat u krijgt. Als de biological goed werkt, kunt u dit een langere periode gebruiken.
Biological via een infuus of injectie
Een biological krijgt u via een infuus of een injectie. Dit hangt af van het soort biological en wat het beste bij u past. De reumaverpleegkundige legt uit hoe u het medicijn gebruikt en hoeveel u nodig heeft. De biological begint meestal na een paar dagen of weken te werken. Werkt het na 3 tot 6 maanden niet goed genoeg? Of heeft u veel last van bijwerkingen? Dan kan de reumatoloog stoppen met het medicijn. Misschien krijgt u dan een andere biological.
Via een infuus
Krijgt u de biological via een infuus? Dan komt u een dagdeel naar het ziekenhuis.
Via een injectie
Gaat u het medicijn zelf injecteren? Dan krijgt u uitleg van de reumaverpleegkundige. U spuit de biological onder de huid van uw buik of bovenbeen. Kies steeds een andere plek om te injecteren.
Let op: injecteer niet in een beschadigde, rode, harde of blauwe plek. U haalt de injecties op bij de poli-apotheek van St Jansdal in Lelystad of Harderwijk.
Waarom is onderzoek nodig voordat u start?
Voordat u een biological krijgt, kijken we of dit veilig voor u is. Biologicals maken uw afweer zwakker. Daarom doen we een onderzoek om te kijken of u een verborgen infectie heeft, zoals tuberculose of een levervirus. Als u een verborgen infectie heeft, kan deze actief worden door de biological. Dit komt omdat uw afweer de infectie dan niet meer kan tegenhouden.
Welke onderzoeken krijgt u?
Het onderzoek bestaat meestal uit deze onderzoeken:
-
Röntgenfoto van de longen
U krijgt een röntgenfoto van uw longen. De arts bekijkt of er tekenen zijn van tuberculose.
- Bloedonderzoek
We nemen bloed bij u af. We kijken of u een levervirus (hepatitis) heeft. Ook onderzoeken we of u tuberculose hebt of heeft gehad.
Voorlichting en afspraken
Zijn alle onderzoeken goed? Dan krijgt u een afspraak bij de reumaverpleegkundige. Zij legt uit welk medicijn u krijgt en waar u op moet letten.
Spuitinstructie
Krijgt u een injectie? Dan leert u hoe u deze moet toedienen. Dit gebeurt meestal tijdens de afspraak. Soms maken we een aparte afspraak. Heeft u op de dag van de spuitinstructie een infectie? Neem dan eerst contact met ons op. Misschien moet de afspraak verzet worden.
Vervolgafspraken
Na de start van de biological krijgt u meerdere afspraken:
- Na 6 tot 8 weken komt u terug bij de reumaverpleegkundige.
- Na 12 tot 14 weken heeft u een afspraak bij de reumatoloog.,
De reumatoloog kijkt of het medicijn goed werkt. Daarna beslist u samen of u doorgaat met de behandeling.
Leefregels
Let op tekenen van een infectie
Biologicals zijn medicijnen die uw afweer zwakker maken. Hierdoor kunt u sneller een virus of bacterie krijgen. Soms worden infecties ook erger.Heeft u een infectie? Dan mag u meestal (tijdelijk) geen biological gebruiken. Koorts is vaak een teken van een infectie. Let goed op de volgende klachten:
Infectie op de huid:
- Ontstoken wondjes.
- Open been (zweer op het been).
- Steenpuist.
- Koortslip.
- Ingegroeide en ontstoken teennagel.
Infectie in het lichaam:
- Koorts.
- (Buik)griep.
- Hoesten, bronchitis, longontsteking.
- Keelpijn, verkoudheid.
- Voorhoofdsholteontsteking.
- Blaasontsteking
Twijfelt u of u uw biological mag gebruiken? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige.
Het bewaren van de biological
Biologicals die u thuis injecteert, moet u in de koelkast bewaren. De beste plek is in het midden van de koelkast. Vervoer de biological altijd in de bijgeleverde koeltas met koelelement.
Let op: het medicijn mag niet bevriezen! Is de injectiespuit of pen bevroren? Gebruik deze dan niet en neem een nieuwe.
Twijfelt u over de kwaliteit van het medicijn? Gebruik het dan niet en neem contact op met de poli-apotheek van ziekenhuis St Jansdal.
Tips voor bewaren
- Leg de biological niet tegen de achterwand van de koelkast.
- Bewaar het nooit in het vriesvak.
- Laat het in de originele verpakking om verwarring te voorkomen.
Autorijden en alco hol
U mag autorijden met dit medicijn. U mag ook alcohol drinken.
Vaccinatie
Overleg altijd met uw arts als u een vaccin krijgt. Sommige vaccins (levend verzwakte vaccins) mag u niet hebben. Biologicals zorgen ervoor dat deze vaccins minder goed werken en geven meer kans op bijwerkingen.
Voorbeelden van deze vaccins:
- BMR (bof, mazelen, rode hond).
- Gele koorts.
- Rotavirus.
- BCG (tegen tuberculose).
Bij andere vaccins is soms een extra prik nodig of een bloedtest om te kijken of het vaccin goed werkt.
Zwangerschap
Vertel het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Het soort medicijn dat u gebruikt, bepaalt of u moet stoppen. Bespreek met uw arts wat de mogelijkheden zijn.
Er is geen bewijs dat deze medicijnen een grotere kans geven op afwijkingen bij de baby. Maar ze kunnen wel bij de baby komen en de afweer iets minder sterk maken.
Operatie
Bespreek met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige als u een operatie krijgt. Voor een geplande operatie moet u meestal stoppen met het medicijn. U mag pas weer beginnen als de wond genezen is of als uw arts zegt dat het mag.
Veelgestelde vragen
Waarom heten deze medicijnen biologicals?
Deze medicijnen heten biologicals omdat ze gemaakt zijn van eiwitten van mensen of dieren.
Hoe vaak krijg ik de biological?
Dit hangt af van het soort biological. Uw reumatoloog of reumaverpleegkundige geeft u hierover informatie.
Wat als ik het medicijn vergeet te gebruiken?
Bent u de afspraak voor het infuus in het ziekenhuis vergeten? Maak dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.
Het is belangrijk dat u het medicijn gebruikt zoals de arts zegt. Geeft u zichzelf een injectie? En bent u een injectie vergeten? Neem dan contact op met uw reumaverpleegkundige.
Wordt de biological vergoed door mijn zorgverzekering?
Ja, uw zorgverzekering vergoedt deze medicijnen. Maar u moet eerst uw eigen risico betalen. Meer informatie vindt u op onze website.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over biologicals op Reuma.nl.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.