l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Barbotage, radiologie

Versienr: 4

U heeft schouderklachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen/ verkalkingen in de pezen van de schouder. Een barbotage behandeling van de schouder heeft als doel de kalkafzettingen in de schouder te verwijderen.

 

Kalkafzetting in de pees ( tendinosis calcarea ) komt regelmatig voor en geneest meestal vaak ook spontaan. Wanneer de klachten niet vanzelf overgaan en fysiotherapie en een injectie met corticosteroïden niet voldoende helpen, kan een barbotage - behandeling zinvol zijn.

 

Voorbereiding

Om de behandeling goed te laten verlopen is het van belang dat u zich goed voorbereidt:

  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan dient u hier minimaal twee dagen voor de behandeling mee te stoppen. Bent u onder controle bij de Trombosedienst of is het niet mogelijk om te stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met uw behandelend arts.
  • Bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen? Vertel het uw arts. Tijdens de behandeling worden de bestanddelen corticosteroïden en lidocaïne gebruikt.
  • U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. Zorg ervoor dat er iemand is die u weer naar huis kan begeleiden of maak gebruik van het openbaar vervoer.
  • Wij raden u aan om op de dag van de behandeling bovenkleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

 

Verder hoeft u geen voorbereidingen te treffen. U mag gewoon eten, drinken en indien nodig uw medicijnen gebruiken (met uitzondering van bloedverdunners).

 

Uitvoering

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. Met een echografie wordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald .

De huid wordt eerst schoongemaakt en ontsmet. Daarna wordt het kalk onder geleide van het echobeeld aangeprikt.

Een deel van de kalk verlaat via de naalden direct het lichaam.

Aan het eind van de behandeling spuit de radioloog een ontstekingsremmend en pijnstillend middel in de slijmbeurs rond de aangedane pees. Hierdoor verminderen de pijn en irritatie van de pees.

 

Door het prikken, kan de rest van de kalk door het lichaam worden opgenomen. Dit proces geeft de eerste tijd meer pijn dan u had.

Dit duurt soms tot twee weken na de behandeling. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk.

 

Nazorg

De arts, die de barbotage heeft uitgevoerd, heeft u enkele adviezen/instructies meegegeven voor de komende weken. Hieronder staan ze nogmaals uitgelegd, zodat u dit thuis rustig kunt nalezen.

  • Uw schouder kan de eerste paar dagen na de behandeling verkleurd zijn met een blauwrode vlek op de huid. Dit trekt vanzelf weer weg. Tevens kan de schouder direct na de behandeling door het toedienen van vloeistof licht gezwollen aanvoelen.
  • We raden u af om een gemotoriseerd voertuig te besturen direct na het onderzoek, omdat u na de behandeling last kunt hebben van uw schouder en uw verzekeringsmaatschapij mogelijk geen dekking verleent bij een ongeval.
  • Na de behandeling kunt u een aantal dagen tot enkele weken napijn hebben. Hiertegen kunt u een pijnstiller gebruiken die u normaliter ook gebruikt, bijvoorbeeld paracetamol. Ook een koud kompres op de schouder kan verlichting geven van de klachten.
  • 4-6 weken na de behandeling:  
    • Geen belaste abductie (zijwaartse beweging) meer dan 90 graden. Dat is de arm in horizontale stand naar voren of naar de zijkant. Zie figuur 1.
    • Niet zwaar tillen.
    • Iedere dag de schouder met een klein gewicht in de hand in grote cirkels bewegen. Zie figuur 2.
    • Iedere dag met de vingers tegen de muur omhoog lopen (voorkomt frozen shoulder).

  • Bewegingen die de herkenbare pijnklachten veroorzaken zoveel mogelijk vermijden.
  • Fysiotherapie kan overwogen worden vanaf 2 weken na de barbotage  (voor de fysiotherapeut:pendulair,scapulaireoefeningen, setting, actieve range of motion,trapezius(middel en laag), thoracale en glenohumerale mobilisatie, oefeningen voor thuis).
  • U kunt pas vanaf 4 weken (in sommige gevallen duurt het echter langer) na de barbotage beoordelen of de behandeling het gewenste resultaat heeft. De kalk en de pijnklachten kunnen terugkomen. Het is nog niet duidelijk of barbotage een tijdelijke of langdurige oplossing is. Als uw pijnklachten niet zijn afgenomen, kunt u een vervolgafspraak maken bij uw behandelend arts.
  • Wanneer u na de eerste week koorts, roodheid of extreme pijnklachten van de schouder krijgt, neemt u dan contact op met uw huisarts of uw behandeld specialist.

 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.

 

Uitslag

De huisarts of behandeld specialist heeft na ongeveer vier werkdagen de uitslag.

 

 

Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
Geprint op 8-1-2025