l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Autorijden na een herseninfarct of TIA

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Hieronder informeren wij u over autorijden na een CVA of TIA. Onder een CVA kan zowel een herseninfarct als een hersenbloeding verstaan worden. Een CVA wordt ook wel een beroerte genoemd. Een TIA is een voorbijgaande beroerte.

       

      Het rijbewijs is voor veel mensen een groot goed. Het betekent namelijk mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Als u een CVA of TIA heeft doorgemaakt, vraagt u zich mogelijk af of u nog mag autorijden. Wij geven u in deze folder informatie over de regelingen die gelden met betrekking tot autorijden na een CVA of TIA.

       

      Door een CVA of TIA loopt u een groter risico op het veroorzaken van een ongeluk en kan deelnemen aan het verkeer een gevaar voor uzelf of voor een ander zijn. Het kan zijn dat u vertraagd reageert, het verkeer van links of rechts niet goed ziet aankomen, afstand niet goed meer kan inschatten of het sturen of schakelen problemen geeft. Dit kan onder andere komen door uw lichamelijke uitval, door gezichtsvelduitval of door concentratieproblemen.

       

      Het ziekenhuis meldt alleen bij uw huisarts dat u een CVA of TIA heeft gehad. De wettelijke regelingen omtrent de rijgeschiktheid worden uitgegeven door de Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM). Het CBR voert deze regelgeving uit. Volgens de wet bent u verplicht om veranderingen in de gezondheidstoestand die van invloed kunnen zijn op het autorijden, te melden. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

       

      Rijgeschiktheid na een CVA of TIA

      De overheid heeft een richtlijn over de eisen voor deelname aan het verkeer na een CVA of TIA; één voor mensen met een personenautorijbewijs en één voor beroepschauffeurs.

       

      Personenrijbewijs

      Voor mensen met een personenautorijbewijs geldt: Als u binnen twee weken na een CVA of TIA geen lichamelijke of geestelijke klachten meer heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, dan mag u na deze twee weken weer autorijden.

       

      Het CBR vraagt u veranderingen in de gezondheidstoestand te melden met behulp van een Eigen Verklaring. Deze verklaring kunt u bij het gemeentehuis of via de website van het CBR kopen. Uw rijbewijs blijft (bij goedkeuring door het CBR) geldig tot de volgende verlenging, mits u de ingezette behandeling volgt.

       

      Als u na twee weken nog wel lichamelijke of geestelijke klachten heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, mag u tot drie maanden na een CVA of TIA niet autorijden. Wanneer uw klachten die van invloed zijn op de rijgeschiktheid hersteld zijn, kunt u dit melden bij het CBR met behulp van een Eigen verklaring. De Eigen Verklaring is verkrijgbaar bij het gemeentehuis of via de website van het CBR. Deze verklaring kunt u naar het CBR opsturen. Zij zullen u indien nodig naar een neuroloog doorverwijzen voor een medische keuring. Het CBR bepaalt of er een rijtest moet worden afgelegd. Bij een positieve rijtest is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig waarna u opnieuw gekeurd moet worden.

       

      Beroepschauffeurs

      Voor beroepschauffeurs geldt dat ons advies is altijd te melden dat u een CVA of TIA heeft gehad via een Eigen Verklaring bij het CBR. Via het CBR zal dan een keuring volgen (dat loopt meestal via de bedrijfsarts) en vaak zal ook een rijtest via het CBR worden verricht.
       

      Meer informatie

      Zijn er na het lezen van deze folder nog onduidelijkheden, dan kunt u voor meer informatie terecht bij uw behandelend neuroloog,  CVA verpleegkundige of het CBR.

       

      Voor meer informatie kunt u ook de Wijziging van de Regeling eisen geschiktheid 2000 met betrekking tot de geschiktheid bij doorbloedingsstoornissen van de hersenen raadplegen;
      https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-11250.Html

       

      Contactgegevens CBR

      Divisie Rijgeschiktheid
      Postbus 3012
      2280 GA Rijswijk Zh
      (0900) 0210

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024