l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Autorijden bij slaapapneu of narcolepsie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent in ziekenhuis St Jansdal onderzocht, omdat u een slaapstoornis hebt. Bij u is de diagnose slaap apneu syndroom of narcolepsie vastgesteld. Bij deze aandoeningen bestaat er een overmatige slaperigheid overdag. Daarnaast kunnen nog andere verschijnselen optreden, zoals vermoeidheid, verminderende concentratie en slecht slapen ’s nachts. U vraagt zich mogelijk af: ‘Kan en mag ik nog wel autorijden?’ Daarover beslist het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In deze folder leest u wanneer u niet en wanneer u  wel mag autorijden.Voor de gebruikte vaktermen vindt u achter in deze brochure en verklarende woordenlijst.
       

      Mag ik autorijden na de diagnose slaap apneu syndroom?

      Privé-gebruik auto en motor
      Als bij u een slaap apneu syndroom is vastgesteld, mag u privé geen auto of motor meer rijden. Om toch weer achter het stuur te mogen, heeft u toestemming van een neuroloog of longarts nodig. Dit is pas mogelijk  nadat u gedurende ten minste twee opeenvolgende maanden adequaat behandeld bent. Adequaat wil in dit geval zeggen dat de behandeling (vaak in de vorm van Continuous Positive Airway Pressure) geresulteerd heeft in een apneu/hypopneu-index van minder dan 15 per uur. Dit moet ook gecontroleerd worden met een polygrafie (slaaponderzoek met uw CPAP).

       

      Beroepschauffeurs
      Beroepschauffeurs van een auto (zoals een taxi en lesauto), vrachtauto of bus (zoals een bestelbusje en personenbusje) moeten gedurende ten minste drie opeenvolgende maanden adequaat behandeld zijn. Ook hier geldt dat onder een adequate behandeling wordt verstaan dat na de behandeling een apneu/hypopneu-index van minder van 15 is bereikt. Dit wordt beoordeeld door een specialist met ervaring op het gebied van slaapgerelateerde stoornissen, meestal een longarts of neuroloog.
       

      Mag ik autorijden na de diagnose narcolepsie?

      Prive-gebruik auto en motor
      Personen met narcolepsie mogen weer rijden, als blijkt dat na ten minste twee opeenvolgende maanden behandeling het resultaat van de gegeven behandeling adequaat is. Het criterium voor een adequaat behandelresultaat is dat op de vragenlijst, genaamd Epworth Sleepiness Scale, de score kleiner is dan 11.
       

      Beroepschauffeurs
      Personen met narcolepsie zijn helaas permanent ongeschikt voor het beroepsmatig deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer.
       

      Wie meldt mij aan bij het CBR?

      Het is uw eigen verantwoordelijkheid bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) te melden dat u een OSAS of narcolepsie heeft.
       

      Verklarende woordenlijst

      CPAP: Continuous Positive Airway Pressure. Dit apparaat zorgt ervoor dat er tijdens uw slaap minder apneus optreden.

       

      Apneu/ Hypopneu-index:

      • Kleiner dan 5: normale slaap
      • 5 tot 15: lichte vorm van apneu
      • 15 tot 30: matige vorm van apneu
      • >30: ernstige vorm van apneu

       

      ESS: Epworth Sleepiness Scale: een korte vragenlijst om te beoordelen hoe slaperig u overdag bent. De score kan uiteenlopen van 0 tot 24. Hierbij bent u bij 0 niet slaperig en bij 24 extreem slaperig.

       

      Kijk voor meer informatie op  de site van het CBR: http://www.cbr.nl/brochure.pp?id=71

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025