l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Apremilast (Otezla), Reumatologie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw reumatoloog heeft u Apremilast voorgeschreven. Hier kunt u meer lezen over dit geneesmiddel. 

       

      Hoe werkt Apremilast?

       Apremilast vermindert de werking van het enzym fosfodi-esterase-4. Hierdoor kunnen ontstekingscellen minder goed samenwerken en worden ontstekingen geremd. De pijn, zwelling en stijfheid van uw gewrichten neemt af, evenals de kans op gewrichtsschade op langere termijn. De werking van apremilast vraagt geduld; doorgaans wordt een grote verbetering binnen 16-24 weken waargenomen.

       

      Voor wie is Apremilast geschikt?

      Apremilast wordt voorgeschreven bij een auto-immuunziekte zoals artritis psoriatica of psoriasis.

       

      Hoe gebruikt u Apremilast?

      Apremilast is verkrijgbaar in tabletten van 10, 20 en 30 mg. De tabletten neemt u in met een tussentijd van ongeveer 12 uur. De tablet moet u heel doorslikken, met of zonder voedsel. Uw reumatoloog spreekt met u af welke dosering u gaat gebruiken en hoe u de dosis opbouwt. Meestal wordt er gestart met een dosis van 10 mg op de eerste dag. In de eerste week wordt de dosis langzaam verhoogd. De gebruikelijke dosis is twee keer per dag 30 mg. Als de aandoening langere tijd rustig is, zal uw reumatoloog met u bespreken of de dosering verlaagd kan worden. Apremilast tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

       

      Wat zijn de bijwerkingen? En wat moet u doen als u bijwerkingen heeft?

      Iedereen reageert anders op medicijnen, het is dus niet precies te zeggen welke bijwerkingen u kunt verwachten. 

       

      Bijwerkingen die kunnen optreden, zijn:

      • Klachten van maag en darmen, zoals misselijkheid, braken, buikpijn en/of diarree. Als deze klachten optreden is het meestal in de eerste twee weken. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen vier weken.

      • Bovenste luchtwegklachten, zoals hoesten en bronchitis

      • Hoofdpijn

      • Vermoeidheid

      • Gewichtsvermindering

      • Depressieve of suïcidale gedachten (mogelijk met slapeloosheid) zijn een zeldzame bijwerking. Heeft u hier last van? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, reumaverpleegkundige en/of reumatoloog.

      • Allergische reactie met (nieuwe) huiduitslag, koorts of benauwdheid is een zeldzame bijwerking. Heeft u hier last van? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, reumaverpleegkundige en/of reumatoloog.


      Heeft u andere vragen over bijwerkingen? Bel dan de poli reumatologie via telefoonnummer 0341 – 46 37 99.

       

      Wat moet u nog meer weten?

      Operatie
      Gaat u naar de tandarts voor een ingreep of wordt u geopereerd? Geef dan aan dat u Apremilast gebruikt. Het is nog onbekend of er een verhoogd risico op infecties ontstaat na de operatie of ingreep. Overleg met uw reumaverpleegkundige of reumatoloog of het nodig is Apremilast tijdelijk te stoppen.

       

      Reizen
      Bij reizen naar het buitenland is het raadzaam een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen, het medicijnpaspoort. Daarin staat dat u Apremilast gebruikt. Dit paspoort kunt u krijgen bij uw apotheek.
       

      Vaccinatie
      Heeft u plannen om in de (nabije) toekomst een verre reis te maken? Als u op reis gaat heeft u soms een inenting nodig. Tijdens het gebruik van Apremilast wordt een inenting met een levend vaccin afgeraden. Denk aan het bof-mazelen-rode hond- (BMR), gele koorts- of poliovaccin. Overleg met uw reumatoloog wanneer het voor u het beste moment is om u te laten vaccineren. Eventueel moet u dan (tijdelijk) stoppen met de medicatie. Het is verstandig dit ruim van tevoren te regelen. De griepvaccinatie wordt wel geadviseerd. 

      Zwangerschap en borstvoeding
      Heeft u een kinderwens of bent u (onverwacht) zwanger? Vertel dit dan aan uw reumatoloog. Uw reumatoloog zal dan samen met u beslissen wat u het beste aan uw medicijngebruik kan veranderen. Er is weinig informatie over de effecten van Apremilast op de vruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap. Apremilast mag daarom niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Tijdens de behandeling moet een vruchtbare vrouw adequate anticonceptieve maatregelen nemen.

      Het geven van borstvoeding tijdens het gebruik van Apremilast wordt afgeraden omdat het onbekend is of apremilast in de moedermelk overgaat.

       

      Heeft u nog vragen?

      Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie via telefoonnummer: 0341 – 46 37 99. 

      Niet acute vragen mag u stellen via de e-mail Poli.reumatologie@stjansdal.nl of via Mijn St Jansdal. We proberen u binnen drie werkdagen een antwoord te geven. 



       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024