l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Allergie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De KNO-arts heeft u verteld dat allergie een oorzaak kan zijn van uw klachten. Deze folder geeft informatie over allergie en de klachten die daarbij horen. 

       

      Wat is allergie?

      Allergie is een reactie van uw lichaam op stoffen die normaal geen kwaad kunnen. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Voorbeelden van allergenen zijn stuifmeel van bomen en grassen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Als u allergisch bent, krijgt u klachten zoals: 

      • Verstopte neus 
      • Niezen 
      • Snotteren 
      • Tranen in uw ogen 
      • Jeuk aan ogen, neus of keel 

       

      Soms kunnen stoffen zoals rook of verf ook uw neus irriteren, maar dit komt niet door allergie.

       

      Wat is hooikoorts?

      Hooikoorts komt van de reactie van uw lichaam op het stuifmeel van gras. Vroeger dacht men dat het door hooi kwam, daarom heet het hooikoorts. Maar hooikoorts wordt dus veroorzaakt door grasstuifmeel. Hooikoorts is een soort allergie voor de neus, ook wel 'allergische rhinitis' genoemd. 

       

      Wat zijn de belangrijkste allergenen?

      Huisstofmijt

      Huisstofmijt is een klein diertje dat in elk huis te vinden is. Het is heel klein, minder dan een halve millimeter groot, u kunt het niet zien. Huisstofmijt leeft van huidschilfers en houdt van een warme en vochtige omgeving, zoals in matrassen, kussens en vloerbedekking. Vooral het bed is een favoriete plek. Huisstofmijt is het hele jaar door aanwezig, maar in de herfst is er vaak meer van. 

       

      Andere allergenen 

      • Bloeiend gras is een belangrijke oorzaak van hooikoorts. 
      • Bomen zoals berken, wilgen en elzen kunnen ook allergische reacties geven. 
      • Katten zijn de grootste boosdoeners bij mensen die allergisch zijn voor huisdieren, maar ook honden en paarden kunnen allergieën veroorzaken. 
      • Huidschilfers van dieren, zoals katten, honden en knaagdieren, kunnen ook klachten veroorzaken.

       

      Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?

      Allergie kan verschillende klachten geven. Er zijn twee groepen mensen met allergische neusklachten:  Beide groepen zijn meestal allergisch voor pollen en huisstofmijt.

      • De eerste groep heet de ‘lopers’. Deze mensen hebben vaak een waterige loopneus, niezen en soms jeukende of tranende ogen.
      • De tweede groep heet de ‘blokkers’. Deze mensen hebben vooral last van een verstopte neus en soms een loopneus. Mensen met astma kunnen ook benauwd zijn of een piepende ademhaling hebben.

       

      Hoe werkt de neus?

      De binnenkant van de neus is bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies heeft klieren en bloedvaten die slijm maken. Normaal wordt er precies genoeg slijm gemaakt om de neus vochtig te houden. Het slijm helpt tegen bacteriën en virussen. 

      Als er te veel slijm in de neus komt, gaat de neus snotteren. Een verdikking van het neusslijmvlies kan de neus verstoppen. Dit gebeurt wanneer de bloedvaten in het slijmvlies tijdelijk meer bloed vasthouden, bijvoorbeeld bij een allergieaanval.

       

      Wat gebeurt er bij een allergieaanval?

      Bij een allergieaanval komt een allergeen, bijvoorbeeld stuifmeel van gras, in de neus. Dit veroorzaakt een reactie in het neusslijmvlies, de binnenkant van de neus. Het afweersysteem van de neus reageert verkeerd op het allergeen waar iemand overgevoelig voor is. Het allergeen bindt zich aan antistoffen in het slijmvlies. Hierdoor komen stoffen vrij, zoals histamine. Deze stoffen zorgen ervoor dat kleine bloedvaten verwijden. Dit geeft de klachten van allergie, zoals jeuk in de neus, niezen en een verstopte neus. Dit heet ‘allergische rhinitis’.

       

      Allergische rhinitis

      Allergische rhinitis kan ook andere problemen veroorzaken. Dit kunnen oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid zijn. Vaak wordt dit minder als de allergie goed behandeld wordt.

       

      Worden alle neusklachten veroorzaakt door allergie?

      Niet alle neusklachten komen door allergie. Ze kunnen ook door een verkoudheid, irriterende stoffen zoals rook of geur, of door problemen in de neus komen. Een verkoudheid gaat meestal binnen een week over. Sommige mensen krijgen neusklachten door stoffen zoals rook of temperatuurveranderingen, dit heet niet-allergische rhinitis. De klachten van allergie en niet-allergische rhinitis lijken vaak op elkaar. Veel mensen hebben klachten door beide. 

       

      Onderzoek naar allergie

      De KNO-arts stelt vragen om te ontdekken of u allergisch bent en waarvoor. Om te testen op welke stoffen u reageert, kan een huidtest gedaan worden. Hierbij krijgt u prikjes met stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Op de plek van de prikjes kan roodheid en zwelling komen. Dit verdwijnt meestal na een half uur, maar kan na 4 tot 24 uur weer terugkomen. Hoe groot de rode plek is, geeft aan hoe sterk de allergie is. De uitslag is na ongeveer 20 minuten bekend.

       

      De test is betrouwbaar als de huid reageert op twee controleprikjes: eentje zonder en eentje met histamine. Ook kan een bloedtest gedaan worden om te kijken of u allergisch bent en voor welke stoffen. Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat de uitslag bekend is. 

       

      Als er twijfel is over een stof, kan die direct in de neus worden gespoten om te zien welke reactie er komt. Dit is een tijdrovende test, maar meestal niet nodig.

       

      Kan ik allergenen vermijden?

      Bij de behandeling van allergieën is het belangrijk om contact met allergenen te vermijden. Uw arts kan u helpen met tips. 

       

      Huisstofmijten leven in stof, vooral op warme, vochtige plekken. Maak de slaapkamer droog en was beddengoed en gordijnen op 60 graden. Gebruik een hoes voor het matras en kussen. Maak de vloeren dagelijks schoon met een natte dweil of doek. Vraag uw arts om advies. 

       

      Als u allergisch bent voor graspollen, houd het weerbericht dan in mei en juni in de gaten. Houd ramen en deuren dicht als er veel pollen in de lucht zijn en ga niet te veel naar buiten. Als u allergisch bent voor huisdieren, kunt u het beste het dier buiten het huis houden, of tenminste buiten de slaapkamer.

       

      Medicijnen

      Er zijn twee soorten medicijnen tegen allergie:

      1. Beschermende medicijnen die u elke dag gebruikt, zoals neussprays met corticosteroïden. Deze helpen vooral bij een verstopte neus.
      2. Medicijnen voor klachten die u al heeft, zoals antihistaminica. Deze werken snel en kunnen als tablet, neusspray, oogdruppels of zalf gebruikt worden. Voor lichte klachten kunnen ook neussprays of oogdruppels met cromoglicaat helpen.

       

      Immunotherapie

      Immunotherapie is een behandeling om u minder gevoelig te maken voor allergieën. Uw lichaam leert beter omgaan met de stof waarvoor u allergisch bent, zoals pollen, huisstofmijt of dieren. Hierdoor krijgt u minder klachten.

      Er zijn twee soorten:

      • Prikbehandeling: U krijgt elke 4 tot 6 weken een injectie met een kleine hoeveelheid van de stof waar u allergisch voor bent. De behandeling duurt 3 tot 5 jaar.
      • Tablet onder de tong: U legt dagelijks een tablet met het allergeen onder uw tong.

       

      Overleg met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

       

      Heeft u nog vragen?

      U kunt dan op werkdagen bellen naar de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Bel tussen 08.00 - 16.30 uur naar (0341) 46 35 66.

       

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025