Vandaag is er bij u een gaatje in de bovenkaak gesloten. Dat is gedaan door een gedeelte van het tandvlees los te maken en dit over het gaatje te hechten. Het gaatje zal in ongeveer tien dagen vanzelf dicht groeien.
Waarom sluiten?
Het bot boven de wortels van de tanden of kiezen in de bovenkaak kan heel dun zijn. Daardoor kan bij het trekken van een tand of kies een gaatje ontstaan. Dit gaatje vormt een verbinding tussen de neusbijholte en mondholte. Door dit gaatje kan er speeksel in de neusbijholte komen. De kans is groot dat er door de bacteriën in het speeksel een ontsteking van de neusbijholte ontstaat en het gaatje niet spontaan dichtgroeit. Om dat te voorkomen hebben wij het gaatje gesloten.
Nawerking, verdoving, pijnbestrijding
De plaatselijke verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt.
Daarna kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers, de arts geeft u hiervoor een recept mee. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt.
Let goed op de voorgeschreven dosering, deze mag u niet overschrijden. In de bijsluiter leest u hoeveel u maximaal per dag mag gebruiken.
Het is verstandig om deze dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten, hierdoor kunnen de pijnklachten toenemen.
Zwelling
Door de operatie kan uw wang of lip dik worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. U kunt deze zwelling verminderen door uw wang te koelen met een ‘icepack’ (een soort gel in een plastic zak) of een met ijsklontjes gevuld plastic zakje met daarom heen een washandje. Dit heeft zin tot twee uur na de behandeling. De zwelling is het sterkst na drie tot vier dagen.
Vanaf dat moment neemt de zwelling af en zal die uiteindelijk helemaal verdwijnen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurt. Dit is niet ernstig. U hoeft hiervoor geen contact op te nemen met het ziekenhuis.
Hechtingen
De hechtingen lossen binnen twintig dagen vanzelf op.
Wat mag ik doen na de behandeling?
Mondhygiëne
Het is beter om de eerste 24 uur na de ingreep uw mond niet te spoelen. Het stolsel dat in de wond ontstaat, kan hier door losraken en weer gaan bloeden.
U moet wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.
Voeding
De eerste dag kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Voeding en dranken bij voorkeur lauw nuttigen.
Roken en alcohol
Zolang er een wond aanwezig is, is het verstandig niet te roken. Dit heeft een negatieve invloed op de wondgenezing. Het gebruik van alcohol vergroot de kans op nabloeden.
Activiteiten
Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet u grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus vermijden. Dat betekent dat u de eerste tien dagen:
- geen blaasinstrument mag bespelen.
- niet uw neus mag snuiten, maar alleen mag afvegen of ophalen.
- moet voorkomen dat u kou vat en neusverkouden wordt.
- als u moet niezen, uw mond wijd open moet houden en uw neus niet dicht moet knijpen.
Vragen
Heeft u vragen, dan kunt u bellen met de volgende telefoonnummers:
Ziekenhuis St Jansdal
Telefoonnummer St Jansdal door de week, ’s avonds en in het weekend (0341) 463911.
Tijdens kantooruren kunt u doorverbonden worden met de poli kaakchirurgie.
Afsprakenbureau
Telefoonnummer afsprakenbureau (0341) 463890.