Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Inleiding
24-uurs zuurgraadmeting
Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij 24 uur lang de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of zure maaginhoud (regelmatig) omhoog stroomt, de slokdarm in. Dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.
Hier krijgt u meer informatie over dit onderzoek.
Uw voorbereiding
Gebruik vanaf vijf dagen voor het onderzoek geen zuurremmende medicijnen
Gebruik vanaf vijf dagen voor het onderzoek geen zuurremmende medicijnen. Bijvoorbeeld ranitidine, omeprazol, pantozol, rabeprazol, lansoprazol, esomeprazol.
Soms moet u juist wel tijdens het onderzoek zuurremmende medicijnen gebruiken. Uw zorgverlener bespreekt met u welke voorbereiding op u van toepassing is.
Gebruik geen medicijnen die de slokdarm kunnen beïnvloeden
U mag één dag voor het onderzoek geen medicijnen innemen die de beweging van de slokdarm zouden kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld nifedipine.
Eten en drinken
U mag vóór het onderzoek gewoon eten, maar liever niet te veel. Neem bijvoorbeeld één snee brood met een glas helder drinken.
Neem voor uw ziekenhuisbezoek het volgende mee:
-
De pas van uw ziektekostenverzekering.
-
Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
-
Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.
Het onderzoek
24-uurs zuurgraadmeting
Tekst video:
Met een zuurgraadmeting wordt er gemeten hoe zuur uw slokdarm is. Door dit onderzoek kan er vastgesteld worden of en hoe vaak er maagzuur van uit de maag omhoog komt. Dit heet reflux. De medewerker geeft u uitleg over het onderzoek. En brengt via uw neus een dun slangetje naar uw slokdarm. Het inbrengen van het slangetje kan een vervelend gevoel geven in uw keel of neus, maar doet geen pijn. Op het einde van dit slangetje zit een elektrode. Deze meet het zuur. Het slangetje wordt dan vastgeplakt aan uw neus. Het slangetje is verbonden aan een kastje en deze slaat de gegevens van de metingen op. Dit kastje draagt u bij u.
De medewerker geeft u instructies over het kastje. Om sommige activiteiten te registreren, moet u tijdens het onderzoek op bepaalde momenten op een knopje van het kastje drukken. Ook wordt u gevraagd om een dagboek bij te houden voor bepaalde activiteiten zoals eten en voor klachten. Na de aangegeven periode wordt het slangetje verwijderd door een medewerker. Het kastje en het dagboek levert u dan ook weer in.
Tijdens het onderzoek
Doe wat u normaal ook doet
Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk uw normale dagritme aanhoudt.
Eten en drinken
U mag tijdens het onderzoek alles eten en drinken, maar wel op vaste momenten. Een zorgverlener geeft u hierover uitleg.
Vermijd contact met water
Tijdens het onderzoek mag u niet baden, douchen of zwemmen. Het kastje kan namelijk niet tegen water.
Ongemakkelijk
Het slangetje zal in het begin wat raar aanvoelen, vooral bij het slikken.
Dagboek bijhouden en knop kastje indrukken
Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u bij bepaalde activiteiten uw dagboekje invult en op de knop van het kastje drukt. Het gaat om de volgende activiteiten:
-
Eten en drinken
-
Slapen en opstaan
-
Klachten
-
Innemen van medicijnen
U krijgt hierover uitleg van een zorgverlener.
Nazorg
Geen risico's
Aan het onderzoek zijn geen noemenswaardige risico’s verbonden.
Uitslag van het onderzoek
De arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd vertelt u de uitslag bij uw volgende bezoek.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.