Oncologiespreekuur
Tijdens het oncologiespreekuur krijgen patiënten de uitslag van onderzoeken. Als het om de diagnose ‘kanker’ gaat, zijn tijdens een uitslaggesprek een chirurg en een oncologieverpleegkundige aanwezig om de diagnose en het behandelplan te bespreken.
Oncologieverpleegkundige
De oncologieverpleegkundige steunt de patiënt en vangt hem/haar na het uitslaggesprek op. Ze onderzoekt of alle informatie die de chirurg gegeven heeft, begrepen is en geeft informatie op schrift mee. Ook krijgt de patiënt informatie over de telefonische bereikbaarheid van de oncologieverpleegkundigen. Na de diagnose kan een patiënt veel vragen hebben. Het eerste aanspreekpunt hiervoor is altijd de oncologieverpleegkundige. Zij is als het ware de case-manager van de patiënt.
Vervolgbehandeling
De behandeling van kanker bestaat vaak uit een operatie en een nabehandeling (bestraling/chemotherapie/hormoontherapie). De oncologieverpleegkundige coördineert dit.
Poliklinische vervolgafspraken
Na een operatie en tijdens en na een eventuele bestralingstherapie is bij het oncologisch spreekuur ook altijd een radiotherapeut aanwezig. Samen met de oncologisch chirurg en de oncologieverpleegkundige houdt zij de eventuele voortgang van de behandeling en de mentale en lichamelijke toestand van de patiënt in de gaten.