Jodiumbron
De jodiumbron wordt geplaatst bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of als chemotherapienodig is voorafgaand aan de operatie. In veel gevallen slinkt de tumor door de behandeling zodanig, dat deze ten tijde van de operatie niet meer voelbaar is of niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto.
De jodiumbron is een klein radioactief zaadje van vier tot vijf millimeter dat voorafgaand aan een borstsparende operatie in de tumor wordt geplaatst. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af die niet schadelijk is voor de patiënt en haar omgeving. De straling zorgt er wel voor dat de exacte plaats van de tumor direct kan worden gevonden.
Plaatsen van de jodiumbron
De jodiumbron wordt enkele dagen tot weken voor een operatie door de radioloog met behulp van een holle naald in de tumor geplaatst. Hiermee wordt de plaats gemarkeerd waar de tumor zich in de borst bevindt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving op de afdeling radiologie. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht de jodiumbron met de tumor opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een speciale stralingsdetector. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbron ingebracht in een okselklier als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden die eerst met chemotherapie moet worden behandeld.