l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met chemische medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Dit zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling remmen. Het voornaamste doel van chemotherapie is verspreiding van borstkankercellen tegen te gaan of onder controle te krijgen. Vaak wordt voor chemotherapie een combinatie van verschillende medicijnen gebruikt om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Deze medicijnen hebben elk een eigen werking en ook specifieke bijwerkingen. Juist de combinatie versterkt vaak de werking van de afzonderlijke middelen.

 

Chemotherapie kan per infuus, per tablet of per injectie worden toegediend. De cytostatica komen vervolgens in het bloed terecht en worden door het hele lichaam verspreid. Kankercellen reageren verschillend op de chemotherapie. Ook kan het zijn dat chemotherapie gecombineerd wordt met een andere behandeling zoals bestraling.

 

Bijwerkingen chemotherapie

Helaas heeft chemotherapie ook effect op de snel delende normale cellen zoals hoofdhaar, darmslijmvlies en beenmerg. Hierdoor kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Omdat gezond weefsel zich kan herstellen van de beschadiging door chemotherapie, zijn deze bijwerkingen meestal tijdelijk. Voor meer informatie over bijwerkingen bij chemotherapie verwijzen wij u naar de website van Borstkankervereniging Nederland.

 

Chemokamer

Ziekenhuis St Jansdal beschikt, op zowel locatie Harderwijk als Lelystad, over een speciale ruimte waar chemokuren worden gegeven. Deze ruimte is opgedeeld in twee gedeelten. De ruimtes zijn in sfeervolle kleuren geschilderd en foto's hangen aan de wand voor afleiding. Geprobeerd is de klinische uitstraling te verminderen. Dit dankzij de Stichting Vrienden van St Jansdal. De speciale behandelstoelen zijn comfortabel. In de chemokamer worden patiënten behandeld met borstkanker, maar ook met andere vormen van kanker. De behandelingen worden toegediend door de oncologieverpleegkundige, in nauwe samenwerking met de behandeld arts en of andere betrokkenen. 

 

Pruiken

Een van de bijwerking van de chemotherapie is haarverlies. Een pruik is tijdens deze periode een goed alternatief. Lees hier meer over pruiken.