l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Kindercardiologie - De zorg voor hartekinderen

Deze polikliniek is bedoeld voor kinderen met (mogelijke) problemen van het hart. Uw kind is hiernaar verwezen vanwege bijvoorbeeld een hartgeruis, flauwvallen, hartkloppingen of erfelijke (hart-)afwijkingen in de familie. 

 

Op de polikliniek kindercardiologie, in Lelystad of Harderwijk, worden deze kinderen onderzocht en behandeld door twee kinderartsen.

  • Kinderarts Luella Gerrits heeft als aandachtgebied hartproblemen bij kinderen. Haar functie heet ook wel kinderarts-cardex, waarbij cardex staat voor cardiologische expertise.
  • Marieke Korpershoek is kindercardioloog.

Zij werken nauw samen met het Kinderhartcentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Voor de kindercardiologiepoli heeft u een verwijzing nodig van de huisarts, arts van het consultatiebureau of jeugdarts.

 

Wat gaat er gebeuren?

 

De assistente ontvangt jullie op bij de poli Kindercardiologie. Ze meet de lengte, het gewicht en de bloeddruk van uw kind. Ook maakt zij een hartfilmpje (ECG).

 

Onderzoek: Hartfilmpje (ECG)
Een hartfilmpje geeft de elektrische signalen van het hart in een grafiek weer. Het geeft een indruk of het hart goed werkt en of het ritme normaal is. Uw kind krijgt hiervoor plakkers op de huid en moet ongeveer 30 seconden stil blijven liggen. Het onderzoek doet geen pijn.

 

Aansluitend komt u met uw kind in de spreekkamer van de arts.

 

Vraaggesprek

De arts stelt een aantal vragen. Zo krijgt ze een algemene indruk van de gezondheid van uw kind. Ook zal ze vragen naar aangeboren afwijkingen in de familie.

 

Lichamelijk onderzoek
De arts luistert onder andere naar het hart en voelt naar het kloppen van de slagaders aan polsen, liezen of voeten.

 

Onderzoek: Echo van het hart
De kindercardioloog maakt een echo van het hart van uw kind. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt bij het maken van een echo van een ongeboren baby. Een echo laat eventuele hartafwijkingen zien. Ook kan de arts de hartfunctie beoordelen.

 

  • Uw kind ligt op de onderzoeksbank en krijgt drie plakkers op de borst geplakt.
  • Vóór het onderzoek begint, brengt de arts verwarmde gel aan op de huid van uw kind of op het apparaat.
  • Hierna gaat zij met een soort microfoontje over de borstkas en buik om het hart van meerdere kanten in beeld te brengen. Dit doet geen pijn.
  • Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. 

 

Bij al deze onderzoeken mag u natuurlijk dicht bij uw kind blijven.

 

Hoe lang duurt het?

Het totale bezoek duurt ongeveer een uur. Soms loopt een onderzoek uit waardoor u moet wachten voordat u aan de beurt bent. Wij vragen hiervoor uw begrip.

 

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is fijn als uw kind zo stil mogelijk blijft liggen. Tip; neem bij zuigelingen en jonge kinderen iets te drinken/eten mee en een speeltje voor eventuele afleiding. Vaak zijn kinderen tijdens het drinken rustig. U mag ook uw telefoon gebruiken om samen een filmpje te kijken.

 

De uitslag

Luella Gerrits, kinderarts-cardex: “Door goed naar het hart te luisteren en door een echo te maken, kunnen wij zelf de diagnose stellen of iets uitsluiten. We kunnen hierdoor snel antwoorden geven. Dit is bijna altijd in hetzelfde consult. Dat is voor ouders ontzettend fijn. Als we de oorzaak van de hartklachten weten, maken we samen een behandelplan.”

 

Samenwerking WKZ

Marieke Korpershoek, kindercardioloog: “Het merendeel van de kinderen hoeft niet aan het hart geopereerd te worden. Als dat wel het geval is, gaan kinderen naar het Kinderhartcentrum van het WKZ in Utrecht. In het St Jansdal zijn ook kinderen onder controle die in het verleden geopereerd zijn aan het hart. Wij blijven hen zien, zodat we eventuele veranderingen tijdens de groei van het hart kunnen monitoren. Dit gaat ook in nauwe samenwerking met het WKZ.”

 

Hartziekten of hartafwijkingen

Voorbeelden van hartziekten bij kinderen zijn aangeboren hartafwijkingen (zoals een gaatje in het hart of een klep die niet goed werkt) of een hartritmestoornis. 1% van de kinderen die geboren wordt, heeft dit. Meestal wordt een aangeboren hartafwijking ontdekt in het eerste levensjaar van een kind. Tien procent van alle kinderen die geboren worden, heeft een hartgeruis. Hartruis is een geluid dat ontstaat als de bloedstroom weerstand ondervindt. Meestal is een hartruisje onschuldig. Maar het kan ook wijzen op een hartafwijking. Een kindercardioloog of kinderarts-cardex kan dit beoordelen.