Kinderen afleiding bieden en angst verminderen
Het is voor kinderen spannend om naar het ziekenhuis te gaan. Binnen het St Jansdal besteden we veel aandacht aan afleiding en het verminderen van angst bij kinderen. U kunt thuis ook helpen door een goede voorbereiding. Hoe? Dat leest u onderaan deze pagina én op de kinderwebsite.
Dinosauriërs
Op de kinder- en tienerafdeling in Harderwijk logeren twee bijzondere patiëntjes. Het zijn interactieve dinosauriërs. Kinderarts Yvette Konijnenberg: “De dino lijkt speelgoed, maar doet eigenlijk veel meer. Het spelen met de dino gaat stress, angst en verveling tegen. Zij geven ook afleiding tijdens nare onderzoeken en behandelingen, zoals infuus- en bloedprikken of een sonde inbrengen.’’
Pijnpaspoort
Afleiding is belangrijk, maar ook kinderen het gevoel geven dat ze controle hebben over een situatie. In het kinderpijnpaspoort kunnen ze aangeven wat ze wel en niet willen tijdens een behandeling. Het paspoort is bedoeld voor alle kinderen die komende tijd (naar verwachting) meerdere nare, pijnlijke operaties of ingrepen moeten ondergaan. Geldt dit voor uw kind? Vraag uw kinderarts naar het pijnpaspoort.
Sjiffa de giraffe
De giraffe Sjiffa is het beeldmerk van de kinder- en tienerafdeling. De giraffe is een prachtig en herkenbaar dier. Op poli’s en afdelingen waar jaarlijks veel kinderen komen, is Sjiffa te vinden.
Binnen buitenspelen met een VR-bril
Sommige kinderen mogen hun bed of kamer niet uit. Toch kunnen zij buitenspelen door een VR-bril op te zetten. Zij komen dan in een virtuele speeltuin terecht van PlaygroundVR. Hier kunnen zieke kinderen wél een toren beklimmen en spelen met ballen. Het wordt nog mooier als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet. Dan kunnen ze elkaar zien en samen buitenspelen.
Vrienden van St Jansdal
De dinosauriërs en de kinderwebsite zijn gefinancierd door de Stichting Vrienden van St Jansdal én mede mogelijk gemaakt door de inzet van wijlen ambassadeur Henk Bakker. www.vriendenvanstjansdal.nl
Een goede voorbereiding thuis
Kinderen die zijn voorbereid, vertonen in het algemeen minder vaak problematisch gedrag als zij weer thuis zijn. Een deel van de voorbereiding gebeurt in het ziekenhuis, maar thuis stellen kinderen hun vragen.
Foto’s en filmpjes op kinderwebsite
Op onze kinderwebsite www.stjansdalkids.nl staan veel fotoverslagen en filmpjes van een bezoek aan de kinderarts, een opname of onderzoek. De inhoud is afgestemd op verschillende leeftijden. Neemt u samen met uw kind eens een kijkje.
Tips ter voorbereiding
- Zorg dat u zelf weet wat er gaat gebeuren.
- Vertel als ouder in grote lijnen en eenvoudige woorden wat u weet en probeer u in te leven in de belevingswereld van het kind.
- Bepaal het tijdstip van voorbereiding zorgvuldig (bijvoorbeeld niet vlak voor het slapen gaan).
- Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met voorbereiden; een paar dagen van te voren is voldoende.
- Laat uw kind de informatie navertellen aan uzelf of aan anderen. Zo merkt u of alles begrepen is.
- Betrek de andere kinderen in het gezin bij de voorbereiding. Dan weten zij ook wat er gaat gebeuren met hun broertje of zusje.
- Het is tot slot belangrijk om te vertellen dat uw kind straks weer naar huis komt (als een opname nodig is) en dat u altijd bij hem/haar mag zijn.
Zie voor nog meer tips ook www.stjansdalkids.nl/ouders