l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Bekkenbodemspreekuur

Het bekkenbodemspreekuur is een gezamenlijk initiatief van de gynaecologen, de urologen en de continentieverpleegkundigen. Men kan op dit spreekuur terecht met klachten als ongewild urineverlies of verzakkingen.

 

Het gezamenlijk spreekuur is er om in één dagdeel ervoor te zorgen dat iemand met bekkenbodemproblematiek geholpen kan worden.

 

Bekkenbodemproblemen zijn bijvoorbeeld:

  • incontinentieproblemen
  • verlies van ontlasting
  • verzakkingen
  • pijn bij het vrijen

 

Het bezoek aan de bekkenbodempoli bestaat uit drie delen:

 

Een bezoek aan de continentieverpleegkundige

De verpleegkundige neemt onder andere de thuis ingevulde vragenlijst (welke u krijgt van het intakebureau) door over de aard van de klachten. Zij maakt hiervan een samenvatting voor de specialisten. Na een half uur kan de patiënt direct door naar de gynaecoloog en de uroloog.

 

Een gezamenlijk spreekuur van de gynaecoloog en de uroloog

De specialisten onderzoeken de patiënt gezamenlijk, zodat snel duidelijk wordt onder welk specialisme de klachten vallen. Bij dit specialisme zal iemand onder behandeling komen.

 

Aanvullend onderzoek

Na een bezoek aan de drie deskundigen volgt óf een cystoscopie (blaasonderzoek) bij de uroloog, óf een vaginaal onderzoek bij de gynaecoloog.

 

Meer informatie

Meer informatie over het bekkenbodemspreekuur is te vinden in de folder bekkenbodemspreekuur.

Ongewild urineverlies

Veertig procent van de vrouwen ouder dan 45 jaar krijgt er mee te maken: verzakkingsklachten en daardoor bijvoorbeeld ongewild urineverlies. Het zijn de dagelijkse drukverhogende momenten die ongemak geven; niezen, hoesten, lachen, jezelf afzetten op de fiets, bukken of tillen.

 

Vier maanden geleden werd mevrouw Platenkamp (46) in Harderwijk geopereerd aan een verzakking. De intake en haar controles vonden plaats in Lelystad. “Ongewild urineverlies heeft mij jarenlang gehinderd, en de laatste tijd dacht ik er dagelijks over na. Lukt dit wel? Wat ga ik vandaag doen en moet ik extra voorzorgsmaatregelen mee? Ik vond dat ik nog te jong was om mij hierdoor te laten beperken. Dat heeft mij doen besluiten om naar de huisarts te gaan.”

 

“De operatie is mij meegevallen. Ik had mij voorbereid op flinke pijn, maar ik heb goede pijnstilling gehad. Ook goede voorlichting trouwens. Ik ben enthousiast over mevrouw Van Doorninck. Deze aandoening is iets persoonlijks en dat moet klikken. De ingreep heeft mijn levensstandaard verhoogd. Ik kan weer ongehinderd mijn dagelijkse dingen doen zonder erbij na te denken. Ik ben opgelucht en blij dat ik deze stap heb gezet. Schaam je er niet voor. Ga naar je huisarts als je klachten ervaart.” 

 

Caroline van Doorninck: “Bij een verzakking is de bekkenbodem verzwakt. Hierdoor kunnen de blaas, de baarmoeder of de (endel)darm naar beneden zakken in of tot buiten de vagina. De klachten variëren van een zwaar gevoel laag in de vagina of in de rug, gevoel van een zwelling in of buiten de vagina, problemen bij het plassen of bij ontlasting of ongewild urineverlies.”

 

Vaak krijgen patiënten als eerste bekkenbodemoefeningen. Of een pessarium, een ring om de baarmoeder steun te geven. Als dat niet voldoende helpt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Caroline: “Daarbij worden spieren en steunweefsels ingekort en de organen opnieuw in de buikholte ‘opgehangen’ in hun juiste stand. Er zijn meerdere benaderingen en technieken om deze operaties te verrichten.”