We worden in Nederland steeds ouder. Doordat we langer leven, zijn er ook steeds meer ouderen. Zij hebben vaak één of meerdere (chronische) aandoeningen. Een klinisch geriater is een arts voor oudere mensen die meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Het doel is herstel, of behoud van de zelfredzaamheid. Binnen de polikliniek klinische geriatrie werken wij in een multidisciplinair team. U treft dus hulpverleners vanuit verschillende disciplines.
Ouderen zijn vaak erg kwetsbaar en snel ontregeld
Contactgegevens geriatrie
Hoe maakt u een afspraak?
Voor het maken van een afspraak op de poli Geriatrie heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau tel. 0341 - 46 38 90
Overige vragen? Polikliniek Geriatrie via tel. 0341- 46 39 45
Afspraak maken via MijnStJansdal
Bent u al eerder op de polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden. Lees meer over MijnStJansdal
Identificatieplicht
In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak.
Folders en Info
Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme geriatrie.
-
Algemeen
- Depressie bij ouderen
- Geheugenpolikliniek
- Geriatrie informatie dagkliniek, Lelystad
- Geriatrie, informatie dagkliniek Harderwijk
- Kwetsbare ouderen, veiligheidsprogramma
- Migrantenpolikliniek geriatrie Lelystad
- Neuropsychologisch onderzoek (NPO)
- Orthostatische hypotensie
- Ouderen en alcohol, spreekuur (GGZ centraal)
- Pré-operatief onderzoek door de geriater
- Valpolikliniek
- Algemeen
Patiënten hebben een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Redenen waarom een geriater van onze klinische geriatrie kan worden ingeschakeld kunnen onder andere zijn:
- iemand heeft veel aandoeningen tegelijk en daardoor een ingewikkeld ziektebeeld
- iemand gaat achteruit maar het is niet zo duidelijk waardoor
- iemand is in de war of wordt vergeetachtig
- iemand kan zichzelf niet goed meer redden
- iemand valt steeds
- iemand is bij een eerdere ziekenhuisopname verward geweest
Vaak zijn bij oudere patiënten meerdere onderzoeken nodig om tot een goed beleid te kunnen komen. Daarom is ervoor gekozen om patiënten de allereerste keer uitgebreid op de polikliniek geriatrie te onderzoeken. Er is dan de mogelijkheid om onderzoeken te combineren en direct uit te voeren. Dit onderzoek duurt gemiddeld een halve dag.
Verschillende soorten onderzoeken:
De onderzoeken worden afgestemd op de verwijsvraag van de huisarts. Zo is er een Valpolikliniek (link) en een Geheugenpolikliniek (link). Wanneer de huisarts het nodig vindt kunnen patiënten op korte termijn worden gezien; een zogenaamde dagkliniek Semi-spoed.
Huiskamer
De polikliniek geriatrie, is als een huiskamer ingericht, zodat de patiënt er even kan uitrusten tussen de onderzoeken door .
Meer informatie
Voor meer informatie over de polikliniek geriatrie, zie de folder: polikliniek geriatrie.
Het doel van de geheugenpolikliniek is diagnostiek, behandeling, advisering en begeleiding van patiënten met geheugenproblemen. Het team bestaat uit klinisch geriaters, neurologen, een psychiater, sociaal geriater, psycholoog en verpleegkundigen. In de meeste gevallen is de huisarts de verwijzer van patiënten naar de geheugenpolikliniek.
Op de dag van onderzoek heeft een patiënt gesprekken met de klinisch
geriater, verpleegkundige en neuroloog. Ook vindt er uitgebreid lichamelijk
onderzoek plaats. Daarnaast wordt er bloedonderzoek gedaan en een hartfilmpje
gemaakt. Op de afdeling radiologie volgt een hersenonderzoek (CT).
Het doel van onze valpolikliniek is het onderzoeken van onbegrepen valproblemen bij oudere mensen.
Nieuwe verwijsafspraken helpen zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren
Kwetsbare ouderen verdienen de best passende zorg. Soms kan het lastig zijn om te bepalen waar iemand op de beste plek is voor onderzoek en behandeling. Vaak spelen er meerdere problemen door elkaar heen. Er zijn dan veel verschillende verwijsmogelijkheden, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Ook zijn er de afgelopen tijd opties bijgekomen, zoals bijvoorbeeld een digitaal overleg over een patiënt tussen behandelaars. Daarom heeft een brede regionale werkgroep, bestaande uit huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde van de verschillende zorginstellingen en medisch specialisten uit het ziekenhuis, nieuwe verwijsafspraken gemaakt. Deze afspraken zijn in een verwijsschema vastgelegd onder het motto: “De eerste keer raak!”
Tijdens een scholingsavond in Lelystad zijn de nieuwe verwijsafspraken en het verwijsschema toegelicht. Thea van den Berg, Coördinator Transmurale Samenwerking, blikt terug op een waardevolle avond: “Het is mooi om te zien hoe de verschillende disciplines elkaar versterken om uiteindelijk te patiënt de best passende zorg te verlenen.”
Het doel van deze verwijsafspraken is dat onze patiënten zo gericht mogelijk de beste zorg krijgen. Daarnaast willen we in onze regio de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk benutten. Een laagdrempelige samenwerking tussen zorgverleners van alle verschillende zorginstellingen is daarbij van groot belang.
Het verwijsschema zal worden toegevoegd aan Zorgdomein, zodat zorgverleners altijd over de juiste informatie beschikken bij een verwijzing. Op die manier zullen verwijzend zorgverleners altijd over de juiste informatie beschikken, waardoor patiënten ook in de toekomst op meest geschikte plek gezien blijven worden.
Deze bijeenkomst wordt voor huisartsen en verwijzers herhaald op 15 januari 2025 in het St Jansdal, locatie Harderwijk.
Uitnodiging kennismaking Getijde en Ziekenhuis St Jansdal
Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ziekenhuis St Jansdal de ziekenhuiszorg in Lelystad heeft overgenomen in combinatie met hun andere ziekenhuislocatie in Harderwijk.
In de afgelopen vijf jaar is het aanbod van zorgmogelijkheden en behandeling voor senioren steeds verder uitgebreid in Lelystad onder andere ook door de komst van Getijde, tijdelijk verblijf Flevoland.
Maar weten alle senioren uit Lelystad wel welke zorg er allemaal geboden wordt? De stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad (BZL) en de stichting Overleg Senioren Organisatie Lelystad (OSOL) denken van niet. Afgelopen voorjaar organiseerden zij daarom samen met Getijde en Ziekenhuis St Jansdal een informatiebijeenkomst. De bijeenkomst werd heel goed bezocht en deelnemers waren erg enthousiast over de gekregen informatie. Op dinsdag 5 november 2024 wordt er weer een informatiebijeenkomst georganiseerd! De geriater van St Jansdal en de manager van Getijde vertellen alles over de zorgmogelijkheden en behandelingen. Daarna volgt er nog een rondleiding. Bij deze bijeenkomst zal ook ambulancezorg een presentatie geven.
Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan tot 21 oktober 2024 via www.getijde.nl/bijeenkomst of door een sms of whatsapp bericht te sturen naar 06 36490240 (graag uw naam duidelijk vermelden).
Uitnodiging bijeenkomst 5 november 2024.pdf
Samen staan we sterk voor onze ouderen: Transmuraal Overleg Kwetsbare ouderen (TOK)
Voor thuiswonende kwetsbare ouderen met ingewikkelde zorgvragen is het TOK in het leven geroepen. Een digitaal overleg waarin je als huisarts en eventueel POH-ouderen een patiënt bespreekt met geriater, apotheker en specialist ouderengeneeskunde.
Desgewenst sluiten ook andere zorgverleners aan, bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige. Of het nou gaat over medicatie, verwijzing, verzorging thuis, medische problemen, gedragsproblemen of behandelmogelijkheden.
Bekijk hier de video die meer uitleg geeft over het Transmuraal Overleg Kwetsbare ouderen.
Een mooie samenwerking van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, Medicamus en ziekenhuis St Jansdal.
Verschillende poliklinieken ouderengeneeskunde
De geheugenpolikliniek
Hier worden patiënten gezien met klachten van vergeetachtigheid. Ook jongere patiënten met geheugenklachten kunnen hier terecht. Het bezoek aan de geheugenpolikliniek geriatrie wordt gecombineerd met een onderzoek door de neuroloog en een bespreking in het multidisciplinaire geheugenteam. Naast neurologen, geriaters en psychologen zijn hier ook behandelaars van GGZ Centraal betrokken. De geheugenpoli sluit aan bij het Netwerk Dementie in de regio.
De valpolikliniek
Hier worden patiënten gezien met mobiliteitsstoornissen die twee keer of meer gevallen zijn in het afgelopen jaar. Zij worden onderzocht door de geriater, de verpleegkundige geriatrie en de fysiotherapeut.
Semispoed afspraak
Dit is een snelle-afspraak-mogelijkheid, wanneer de huisarts binnen een week een geriatrische analyse wil hebben.
Meer informatie over geriatrie vindt u hier >
De belangrijkste redenen waarom patiënten verwezen worden zijn:
- Onverklaarde achteruitgang in gezondheid en/of functioneren
- (Acute) verwardheid of geheugenproblemen
- Somberheid, eenzaamheid en levensfaseproblematiek
- Afwijkend gedrag
- Mobiliteitsproblemen en (de neiging tot) vallen
- Toenemende hulpbehoevendheid
- Polyfarmacie (gelijktijdig gebruik meerdere geneesmiddelen)
- Combinaties van bovenstaande problemen
- Eén of een combinatie van bovenstaande problemen met daarbij een zorgprobleem
- Screening voorafgaande aan een operatie
Unieke geheugenpolikliniek in St Jansdal
Klinisch geriater Arnout van der Molen legt uit wat deze afdeling zo bijzonder maakt: “Meerdere disciplines zijn betrokken. Het doel is geheugendiagnostiek bij complexere patiënten. Het gaat om beelden die lastig te diagnosticeren zijn. Wij proberen antwoord te geven op de vraag: wat speelt hier nu?”
Bijzonder aan de geheugenpoli van St Jansdal is dat zowel de neuroloog als de geriater een beoordeling doen. “Dat gebeurt vrijwel niet in andere ziekenhuizen”, vertelt Van der Molen. “Daarnaast bespreken we iedere patiënt binnen het team. Dat helpt om heel kritisch te kijken. Zowel naar de patiënt als naar elkaar. Dit verhoogt de kwaliteit aanzienlijk.”
Het team geeft antwoorden op verschillende vragen. Van der Molen legt uit: “We kijken heel breed en kunnen ook heel breed inzetten. Deze manier van werken zorgt voor goede diagnostiek. Heel soms verwijzen wij mensen voor een second opinion naar een ander ziekenhuis. Het blijkt dat wij er zelden naast zitten.”
Bij geheugenproblemen is het belangrijk te weten dat het speelt. “Zo kan er op tijd extra zorg worden ingezet; om mantelzorgers te ondersteunen en patiënten op de juiste manier te begeleiden. Daarnaast kunnen we soms met medicatie de ziektelast enigszins verminderen.”
Meer informatie over geriatrie vindt u hier >
Zorg voor de oudere patiënt
Op de polikliniek geriatrie werken meerdere zorgprofessionals samen. Hierdoor is het mogelijk om soms hele complexe problemen snel inzichtelijk te maken. De geriater en internist-ouderengeneeskunde werken samen met neurologen, psychologen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen; iedereen kijkt weer vanuit een eigen invalshoek. De belasting voor patiënten wordt zo veel mogelijk beperkt door onderzoeken en polibezoeken met andere dokters af te stemmen en waar mogelijk te bundelen op dezelfde dag. Tussendoor zijn rustmomenten ingebouwd.
Een bezoek aan de poli geriatrie duurt gemiddeld ruim een halve dag. Bij ouderen zijn namelijk vaak meerdere onderzoeken nodig om tot een goed beleid te komen. Daarom is er op de poli geriatrie een Dagobservatiecentrum. Patiënten krijgen hier op één dag in alle rust onderzoeken en uitleg. Het streven is om hierna een diagnose te hebben en een volledig behandelplan te maken. Dit in samenspraak met de patiënt en op basis van diens wensen.
Internist-ouderengeneeskunde Ouafae Karimi: “ Tijd en aandacht is van groot belang om de problemen helder te krijgen en de patiënten te stimuleren om hun eigen wensen te uiten ten aanzien van de behandeling. Het doel is uiteindelijk dat deze patiënten zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren; met behoud van kwaliteit van leven en waar mogelijk deze te verbeteren.”
Meer informatie over Geriatrie vindt u hier >