Diabetes is aan aandoening met veel impact op het dagelijks leven, het wordt wel beschouwd als één van de meest belastende chronische ziekten. Het is er altijd, elke dag weer. Je best doen wordt niet altijd beloond. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals:
- ‘diabetes distress’, waaronder we een hoge ziektelast verstaan, de zorgen en frustraties die je hebt over het dagelijks moeten leven met diabetes.
- hypoangst, bijv. tgv nare ervaringen rondom een hypo
- spuit- of prikangst
- angst voor dreigende complicaties
- eetproblemen
- somberheid en depressie
We weten dat er een nauwe wisselwerking is tussen emotionele problemen, stress en de diabetes regulatie. Dit leidt tot een dubbele belasting voor de persoon met diabetes.
De medisch psycholoog kan meedenken en ondersteuning bieden hoe zo goed mogelijk om te gaan met die dubbele belasting, zodat de kwaliteit van leven, dagelijkse zelfzorg en de diabetes regulatie zo optimaal mogelijk wordt. We zoeken samen met u naar wat u nodig heeft om te kunnen aanvaarden dat u diabetes heeft en welke aanpassingen nodig zijn om dat te kunnen doen. Naast cognitieve gedragstherapie, ACT (acceptance and commitment therapie) en EMDR maken we ook gebruik diabetes specifieke groepsbehandelingen zoals ‘Diabetes de baas’ en ‘Hypobewust training’ als dat nodig is.
Met uw internist of diabetes verpleegkundige kunt u overleggen als u verwezen wilt worden naar de medisch psycholoog. Mocht u psychische klachten hebben die niet het directe gevolg zijn van de diabetes, dan kunt u via uw huisarts vragen om een verwijzing naar een psycholoog buiten het ziekenhuis.