We laten Christian aan het woord, projectleider van Unica:
“Het meeste installatiewerk is voor een patiënt of bezoeker straks onzichtbaar. Maar natuurlijk mérkt u er wel veel van. Naast het gewone, maar ook belangrijke installatiewerk, voeren we ook een aantal verbeteringen door. Zo is er straks een automatisch aangestuurd klimaat in alle patiëntenkamers, aangepast op het aantal mensen in een kamer. Dit wordt gemeten met CO2-meters. Dit is een enorme verbeterslag in de luchtverversing en draagt bij aan een aangename beleving. Ook wordt de temperatuur aangepast aan de buitentemperatuur. Zo is het in de winter behaaglijk en in de zomer aangenaam koel.
Christian (van Unica) geeft uitleg
Precisiewerk…
Isolatie verschilt per soort leiding
Kilometers kabel aanbrengen
Verder wordt warme ledverlichting toegepast. In de gangen wordt strookverlichting aangebracht aan beide zijden in de gangen (in plaats van een grote lichtstrook in het midden). Dit geeft een rustiger en dus prettiger beeld. Speciale nachtverlichting (laag bij de grond) in de patiëntenkamers zorgt ervoor dat de patiënt nauwelijks hinder ondervindt van het indirecte licht. De patiënt kan dus beter doorslapen als de verpleegkundige ’s nachts zijn/haar ronde doet.
Voor elke afdeling is een lichtplan gemaakt. Wat er voor ons echt uitspringt qua technische vernieuwing, is de speciale dag-nachtritme verlichting. ’s Nachts worden de lampen in de gangen gedimd. Bij de IC en CCU-afdeling is het bovendien mogelijk om diverse kleuren en lichtsterktes in te stellen. Deze mogelijkheid is in nog weinig ziekenhuizen toegepast maar kan enorm bijdragen aan het welbevinden van de patiënten. Iets om blij mee en trots op te zijn! Zowel de (aan te passen) ledverlichting als het automatisch aangestuurd klimaat dragen bij aan duurzaamheid, heel belangrijk voor het ziekenhuis.
In de nieuwe vleugel worden extra voorzieningen aangebracht: in de verpleegkamers krijgen patiënten straks de beschikking over een iPad die ze kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het bestellen van eten en ook om bijvoorbeeld tv te kijken.
Op elke afdeling komen tenminste vier sluiskamers. Deze zijn nodig bij bijvoorbeeld erg zieke en/of besmettelijke patiënten. Hiervoor zijn technische en installatietechnische voorzieningen aangebracht.
Op de kinder- en tienerafdeling worden de badkamers speciaal aangepast. Een lange rail hangt aan het plafond waar de douche aan hangt. De douche en douchekop is speciaal afgestemd op kinderen. Zo kan de temperatuur niet boven een bepaald aantal graden worden gezet.
De uitdaging bij het installatiewerk is dat de techniek die op elkaar ingrijpt, straks ook precies zo werkt zoals het is bedacht. De systemen moeten zowel naast als met elkaar functioneren. Daarnaast zit het installatiewerk allemaal weggewerkt: boven de plafonds, in speciale technische ruimten en ook in de technische dakopbouw. Dat is echt pas- en meetwerk!”