“De dokter denkt, de techniek maakt het makkelijker”
De MRI-scan van het hart is een relatief nieuwe methode die sinds enkele jaren ook in St Jansdal wordt toegepast. Cardioloog Wisam Yassi noemt het ‘de beste techniek’ om het hartweefsel te onderzoeken: “Je kunt direct zien of er wat mis is of niet.” Wisam is gespecialiseerd in beeldvormende diagnostiek van het hart en enthousiast over de mogelijkheden van de MRI-scan, nu en in de toekomst. Hij neemt ons mee in zijn wereld.
Welke rol speelt de MRI-scan van het hart binnen cardiologie?
“Een belangrijke. Het wordt toegepast naast de CT-scan van het hart en de echocardiografie, echo van het hart. Met een echo kun je veel zien, je kunt alleen niet de eigenschappen van het hartspierweefsel in beeld brengen. Met de MRI-scan kan dit wel. De bewegende beelden geven inzicht in de pompfunctie van het hart, het functioneren van de hartkleppen en eventuele schade aan het hart. De beelden worden beoordeeld door de radioloog en cardioloog en dat vergroot de kwaliteit van het onderzoek. MRI-scan helpt om een diagnose te kunnen stellen en te bepalen welke behandeling nodig is. We kunnen vroegtijdig hartspierziekten opsporen of uitsluiten zonder dat er invasief (inwendig) onderzoek nodig is.”
Voor welke patiënten is een MRI-scan van het hart geschikt?
“Het wordt nu vooral gebruikt bij patiënten met een verminderde pompfunctie van het hart, hartfalen en hartritmestoornissen die we niet direct kunnen verklaren. We kunnen zien of deze problemen komen door een doorgemaakte hartinfarct, door ontstekingen of door een andere ziekte. Ik heb tijdens mijn opleiding een patiënt onderzocht met hartritmestoornissen. De hartkatheterisatie liet geen vernauwing zien in de kransslagaders en het was onduidelijk waar de klachten vandaan kwamen. De MRI-scan liet duidelijk zien dat deze mevrouw een hartinfarct had doorgemaakt. Om de ritmestoornissen te behandelen en de kans op herhaling van de infarct in de
toekomst te verkleinen, hebben we de patiënte medicijnen voorgeschreven. Het kan ook zijn dat je een vermoeden hebt van de oorzaak en dat de MRIscan de enige manier is om dit aan te tonen. De dokter denkt, de techniek maakt het makkelijker.”
Heb je hier een voorbeeld van uit de praktijk?
“Ik behandelde een jonge man met een trage hartslag, verder had hij weinig andere klachten. Zijn longarts had hem doorgestuurd. De ziekte Sarcoïdose ging door mijn hoofd, hierbij ontstaan er ontstekingen in organen en weefsels in het lichaam. Het is een bijzonder ziektebeeld, van alle gevallen heeft vijf procent daadwerkelijk problemen aan het hart. Op de MRI-scan was duidelijk te zien dat de hartspier op verschillende plekken was beschadigd, alsof het was aangetast door een mot. Het beeld past bij de ziekte en bevestigde wat ik vermoedde. Samen met de longarts is een behandelplan opgesteld.”
Hoe ziet de toekomst van de MRI van het hart eruit in St Jansdal?
“In de toekomst zal het steeds meer geaccepteerd zijn dat de MRI wordt gebruikt om de onderliggende ziekte vast te stellen. Mooie aan deze techniek is dat die constant wordt verbeterd. Zo is het in de toekomst mogelijk om zonder contrastvloeistof weefsels en organen zichtbaar te maken via de MRI. En we willen door middel van het MRI-onderzoek zuurstoftekort in het hart aantonen. Ook de kennis van onze radiologen en laboranten neemt toe.
Sinds afgelopen maart maken Marc van der Zee en ik deel uit van het team van cardiologen, we hebben de hoogste Europese MRI-certificering, level 3. Voor een algemeen ziekenhuis is dit vrij uniek, je komt dit vaker tegen in een academisch ziekenhuis. Door toepassing van onze kennis en nieuwste technieken kunnen we het MRI-onderzoek naar een hoger niveau brengen.”
Wat zal de patiënt hiervan merken?
“We hoeven patiënten minder snel door te verwijzen. Door gebruik van de MRI kunnen wij dichtbij huis veel voorwerk doen voordat we de patient doorsturen naar academische centra en interventiecentra. Hoe eerder wij de MRI kunnen integreren in het diagnostisch proces, hoe sneller we tot de diagnose kunnen komen en tot de behandeling. Dit is efficiënter en veiliger voor de patient. We halen zo de druk af van andere centra en we verkorten de tijd van vaststellen van de ziekte tot de ingreep.”
Wisam Yassi in het kort
Wisam Yassi (45 jaar) werkt sinds 1 maart 2019 in St Jansdal. Hij volgde zijn basisopleiding Geneeskunde in Bagdad. Twintig jaar geleden vluchtte hij vanwege de oorlog in Irak naar ederland. Hij vervolgde zijn opleiding aan het AMC in Amsterdam en deed hier zijn coschappen. Hij koos voor de specialisatie Cardiologie, omdat je “door meteen dingen te doen, mensenlevens kunt redden”. Het hart als emotioneel orgaan fascineert hem. “Littekens zijn vaak niet op het oog te zien, maar ze zitten wel in je hart.” Wisam woont in Landsmeer met zijn vrouw Marije en hun wee kinderen Thomas en David.
Astrid Dhanai