Verpleegkundig Adviesraad (VAR) in de spotlights
Verpleegkundige Annette Siksma en teamleider Nina Lindeman zijn gepokt en gemazeld in het ziekenhuis. Beiden zitten al jaren in de VAR; ze zijn er op gebrand om de kwaliteit van de verpleegkundige zorg en alles wat daarbij hoort te blijven verbeteren. “Met de VAR hebben we een prachtig instrument in handen om de verpleegkundige beroepsgroep verder te professionaliseren”, zegt Nina. “Wij hebben adviesrecht en haken ook steeds vaker aan bij belangrijke beleidszaken.”
Signaleerfunctie
In de beginjaren heeft de VAR echt een plek moeten veroveren. “De OR (Ondernemingsraad) en de PAR (Patiëntenadviesraad) zijn wettelijk geborgd in het systeem; dat is niet zo met de VAR”, legt Annette uit. “Maar inmiddels kan het ziekenhuis niet meer om ons heen. We proberen al bij het maken van beleid betrokken te zijn, zo vroeg mogelijk. Daarnaast signaleren we knelpunten in de praktijk, bijvoorbeeld als er een tekort is aan materialen of als het niet lekker loopt bij inwerken.”
Vertegenwoordiging
In het St Jansdal werken rond de vijfhonderd verpleegkundigen, een grote groep dus die de VAR vertegenwoordigt. Twee keer per maand vindt overleg plaats. “We nodigen bij ieder overleg sleutelfiguren uit het ziekenhuis uit om ons te informeren over wat er gaande is”, vertelt Annette. “Je moet namelijk weten wat er speelt om ergens iets van te vinden. Dit werkt goed, de lijntjes zijn kort. Hier kunnen we vervolgens mee aan de slag.
Borg de Zorg
Het afgelopen halfjaar heeft de VAR zich veel bezig gehouden met de overname van het ziekenhuis in Lelystad. Het komende jaar zal vooral in het teken staan van het project Borg de Zorg. Dit gaat om functiedifferentiatie binnen de verpleegkundige beroepsgroep (landelijk heet het Wet BIG 2) waarbij onderscheid komt tussen de werkzaamheden van MBO- en HBO-verpleegkundigen. “We zijn hier al vanaf 2015 mee bezig”, licht Nina toe. “Een groot project dat alle tijd en aandacht nodig zal hebben.”
De VAR is blij met de nieuwe ontwikkelingen, geeft Nina aan. “Er komt een nieuw onderscheid; dat van verpleegkundige en regieverpleegkundige. Voor de verpleegkundige verandert er niets. Van de regieverpleegkundige gaat echt méér verwacht worden. Denk daarbij aan verpleegkundig leiderschap, klinisch redeneren en het doen van onderzoek. Voor de verpleegkundige beroepsgroep ziet de VAR veel kansen; verpleegkundigen krijgen weer eigenaarschap terug over hun eigen professie. Ook komen er meer doorgroeimogelijkheden voor verpleegkundigen. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede.”
Vanaf 2020 gaat de functiedifferentiatie op alle afdelingen plaatsvinden en dat maakt het ook spannend. “Het is goed dat het gebeurt. Het gaat ons helpen bij de toenemende complexiteit in de zorg, de toenemende vergrijzing en multi-morbiditeit ”, zegt Annette. “Op verschillende afdelingen zijn we druk bezig om te experimenteren met dit nieuwe onderscheid. De eerste ervaringen zijn heel positief!”
Lizanne Ganzevles