Mensen hebben het zwaar zonder sigaret
Het Stoptoberhuis zit in een zeilschool aan de Vinkeveense plassen. Een van de begeleidende artsen is onze internist-endocrinoloog Marlous Voorink-Moret. “De zon doet veel goeds vandaag”, wijst ze naar boven. “De groep krijgt er echt een boost door. Gisteren was het even moeilijk, mensen hebben het zwaar zonder sigaret. Lichamelijk gezien gebeurt er ook van alles; ze voelen zich onprettig, ervaren onrust en hebben last van zweetaanvallen. Maar ze helpen elkaar door die momenten heen te gaan.”
Inloopspreekuur
Marlous is het aanspreekpunt voor de deelnemers bij lichamelijke klachten. Iedere ochtend houdt ze inloopspreekuur in een gezellige Pipowagen. “Het is binnen echt knus aangekleed”, lacht ze. “Mensen komen hier met allerlei klachten. Met stip op één staat obstipatie. In sigaretten zit namelijk een stof die laxerend werkt. Stop je met roken dan loopt alles ineens minder soepel door. Maar mensen komen ook bij me omdat ze hun medicijnen van thuis zijn vergeten. Ik schrijf dan een verwijzing en zorg ervoor dat de medicatie in het huis komt.”
Activiteiten
Afleiding is belangrijk om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Er staan dan ook tal van activiteiten op het programma zoals zeilen, salsa dansen, een kookworkshop en een pub-quiz. Daarnaast maken BN’ers hun opwachting. “Gisteren deed Rik Brandsteder een kampvuursessie”, legt Marlous uit. “Hij is ook gestopt met roken en sprak heel open over hoe hij zich voelde. Openheid bindt mensen, het is prachtig om te zien wat dat met het groepsgevoel doet. Ze vinden echt herkenning bij elkaar.”
Kennis
Longarts Wanda de Kanter verzorgt dagelijks coaching-sessies in het huis. “Stoptober is een fantastisch evenement”, zegt ze. “Het heeft een enorme impact op de rest van Nederland. Veel mensen doen mee,geweldig! In het huis geven wij informatie over de effecten
van roken en waar je tegenaan loopt bij het stoppen.
Kennis geeft macht en daarmee kunnen mensen makkelijker stoppen. Als roker ben je geen loser; roken is een ernstige verslaving. Je hebt kennis nodig om blijvend te kunnen stoppen.”
Op het moment dat je een sigaret opsteekt, bereikt nicotine binnen zeven secondes het genotscentrum in de hersenen. Dit komt doordat de industrie de stof ammonia toevoegt. “Na een half uur daalt de nicotinespiegel ”, legt Wanda uit. “De ontwenningsverschijnselen die volgen, voelen aan als stress. Die verdwijnt weer door een nieuwe sigaret te roken. Feit is dat roken stress erger maakt, die je met sigaretten weer bestrijdt. Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht. Dit maakt het zo moeilijk om het roken uiteindelijk te doorbreken.”
Volgens Wanda is het belangrijk om een stopplan te hebben. Bijvoorbeeld door hulp te vragen bij een professional of anderen erbij te betrekken. “Het is goed om je motieven om te roken te onderzoeken”, zegt ze. “Voor iedereen is dat weer anders. Daarnaast ga je gevoelens van rouw ervaren, wees daarop voorbereid. Maar vooral, realiseer je dat je meer kunt dan je denkt: ook stoppen met roken. Stoptober kan je daarbij helpen!”
Lizanne Ganzevles