Dit geeft een veel leuker gesprek
Dit zijn enkele vragen uit de voedingsapp King of Foodland, waarover we eerder al berichtten. Internist-nefroloog Kwok Wai Mui en Louise Witteman, diëtist bij Robin Health Games, wonnen met dit spel een award. Een mooie kroon op een educatieve app over voeding. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om dit spel te koppelen aan EPIC en dat is gelukt. Mede dankzij de subsidie van € 10.000 van de NierStichting Challenge. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
Patiënten van dr Mui met nierziekten, dialysepatiënten en patiënten met hoge bloeddruk hebben veel baat bij kennis over voeding. Zij kunnen vanaf september meedoen aan de pilot van King of Foodland om hun kennis over voeding te testen, maar bovenal om kennis op te doen op een leuke manier. Voor deze doelgroepen is voeding ontzettend belangrijk. Als zij een strak dieet aanhouden, zijn hun afvalstoffen minder hoog.
De resultaten van het spel zijn nu voor het eerst zichtbaar voor de arts /diëtiste. Kwok Wai: “Ik kan zien of de patiënt het spel gespeeld heeft, en waar hiaten in kennis zitten. Ik zie nu wat iemand wel of niet snapt over voeding. Met deze input kan ik gerichter feedback geven. Dat geeft een veel leuker gesprek. Voorheen dachten patiënten dat ze zich wel hielden aan een dieet, maar zag ik dit niet terug in de uitslag van het bloed.”
Hoe het werkt
Kwok Wai: “Er zijn 43 levels. Alle voedingsvragen worden willekeurig geladen en steeds herhaald op een andere manier. De levels zijn zo gebouwd dat de patiënt steeds meer kennis opdoet over fosfaat. Patiënten starten met een pre-kennis toets met twintig vragen. Deze wordt aan het eind van het spel herhaald om te zien wat de patiënten hebben geleerd.”
“Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke kennistoename is én bloeduitslagen beter zijn. Het werkt dus. Ik zie in de toekomst ook mogelijkheden voor mensen met diabetes of zwaarlijvigheid. Mijn directe collega’s zijn enthousiast. Het zou fantastisch zijn als we de app kunnen uitrollen naar andere EPIC huizen.”
Wat wij hebben gecreëerd, is best uniek te noemen.
Bart en Stefan, Interface Engineers van St Jansdal: “Het spel en EPIC beschikten niet over dezelfde communicatietaal. Dat maakte het een flinke uitdaging om ze te laten communiceren. We moesten dus creatief zijn. Uiteindelijk wisten we die verschillen te overbruggen met communicatiesoftware. Sleutelwoorden daarbij waren HTTPS, certificaten, encryptie, REST en andere moderne webtechnieken. Hierdoor kan EPIC nu dus data uit de app ontvangen op een veilige manier. Door het spelen van het spel kan dialyse of zware medicatie voorkomen worden. Het is fantastisch dat we dit met techniek kunnen ondersteunen. Daar zijn we trots op!”
Linda Heller