Het specialisme Maag-Darm-Leverziekten houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, lever, galwegen en de alvleesklier. U kunt bij de MDL-arts onder andere terecht als u last heeft van buikpijn, diarree, obstipatie, bloed in de ontlasting, passageklachten van de slokdarm of refluxklachten. Ook voor de behandeling van diverse soorten hepatitis, levercirrose en chronische darmontstekingen (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunt u bij de MDL-artsen terecht.
Je moet soms flink puzzelen om een ziekte goed in kaart te brengen
Contactgegevens polikliniek Maag-Darm-Leverziekten
Heeft de huisarts u doorverwezen naar de polikliniek MDL of naar de functieafdeling voor een scopie? Wij nemen spoedig contact met u op. De MDL-artsen en -verpleegkundigen houden spreekuur in Harderwijk en Lelystad. Ook voor een scopie kunt u terecht bij deze locaties.
Afspraak maken?
Voor het maken van een afspraak heeft u een digitale verwijzing via uw huisarts nodig. Zodra uw huisarts een verwijzing heeft geschreven, nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen.
Heeft u vragen?
Onze polikliniek MDL is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 0341 - 46 38 99.
Telefonisch spreekuur
Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot de volgende afspraak? Denk bijvoorbeeld aan vragen over medicatie, de behandeling, het ziektebeeld of toenemende klachten. Dan kunt u gebruikmaken van het telefonisch spreekuur. Dit spreekuur is alleen voor patiënten die al in behandeling zijn bij één van onze MDL-artsen of -verpleegkundigen.
Tijden
Elke werkdag van 08.30 tot 10.00 en van 13.30 tot 15.00 uur
Telefoonnummer: 0341 - 43 58 62
Voor overige vragen kunt u bellen met 0341 - 46 38 99.
Maak uw afspraak via MijnStJansdal
Bent u al eerder op de polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt. >> Lees meer over MijnStJansdal
Identificatieplicht
In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak.
Folders en Info
Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme MDL.
-
Algemeen
- 5-ASA preparaten
- 6-Mercaptopurine (Purinethol®)
- Adalimumab (Humira)
- Azathioprine
- Behandeling met biologicals (met filmpje)
- Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, de voorbereiding
- Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, het onderzoek
- Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, instructie diabetes mellitus
- Darmkanker (folder KWF)
- Fibroscan (met filmpje)
- Inflammatory Bowel Disease, IBD (met filmpje)
- Infliximab (Remicade en Inflectra), MDL
- LARS (Low Anterior Resectie Syndroom)
- Maagkanker (folder KWF)
- Methotrexaat (MTX)
- Prednis(ol)on
- Prikkelbare darm syndroom, PDS (met filmpje)
- Screenende coloscopie
- Slokdarmkanker (folder KWF)
- Slokdarmmanometrie
- Spreekuur MDL-verpleegkundige
- Algemeen
Uw huisarts kan u voor onderzoek naar de polikliniek Maag-Darm-Leverzieken verwijzen. Op de polikliniek MDL (routenummer 0.47) bespreekt de MDL-arts de klachten van de patiënt en verricht zo nodig lichamelijk onderzoek. Daarna is meestal aanvullend onderzoek nodig voor een behandeladvies of behandeling. Uw huisarts kan u ook verwijzen voor alleen endoscopisch onderzoek. In dat geval ontvangt de huisarts van ons uitslag van de scopie en eventueel daaruit voortvloeiende behandeladviezen. Uw huisarts zal in dat geval uw behandelaar blijven.
Het dikkedarmonderzoek (colonoscopie) is een belangrijk onderdeel van het werk van de MDL-arts. Het woord endoscopie staat letterlijk voor: van binnen kijken. Dit van binnen kijken gebeurt met een flexibele buis (endoscoop), waarin een camera is bevestigd. Hoe zo'n endoscopie van de dikke darm in zijn werk gaat, is te zien in deze film: scopie-onderzoek.
Mensen die naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker een intakegesprek met onze MDL-verpleegkundige hebben voor een endoscopieonderzoek, dienen vooraf een vragenlijst in te vullen. Deze dienen zij mee te nemen tijdens dit gesprek. U kunt dit formulier hieronder downloaden. (U dient hiervoor wel een PDF-reader op uw computer geïnstalleerd te hebben). Mensen die geen computer hebben, kunnen het formulier via de poli MDL opvragen.
De MDL-artsen werken met veel specialismen in ons ziekenhuis samen. Op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) werken speciaal daarvoor opgeleide SEH-artsen zeer nauw met de MDL-artsen samen. Bij acute verwijzingen naar deze afdeling wordt u altijd door een van hen gezien. Coassistenten krijgen ook onderwijs van de MDL-arts. Het kan zijn dat u bij een eerste bezoek aan de polikliniek eerst door een van hen onderzocht wordt. Op de verpleegafdeling is een vaste zaalarts werkzaam die, samen met een van de MDL-artsen, de dagelijkse zorg voor de opgenomen patiënten heeft.